top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Hoe ga je om met (grote) veranderingen?

Veranderingen, ze komen vaak onverwachts en zijn over het algemeen niet (helemaal) zoals jij ze graag had gezien. Ermee omgaan is voor de één lastiger dan voor de ander. Toch zijn er meerdere manieren die je kunnen ondersteunen. In deze blog vertel ik je de dingen die mij helpen om er goed mee om te gaan.

In je leven gebeuren allerlei dingen die je niet gepland had. Dat kunnen kleine veranderingen zijn, maar ook héle grote impactvolle veranderingen. Sommige dingen kunnen je behoorlijk uit je evenwicht brengen of zelfs je leven volledig overhoop gooien. Soms zet je veranderingen zelf in gang, bij andere heb je meer het gevoel dat ze je overkomen.


En hoewel ze misschien uiteindelijk iets beters voor je opleveren, is het vaak wel even slikken en wennen aan de nieuwe situatie. Het kan behoorlijk wat aanpassingsvermogen van je vergen en voor de één is dat lastiger dan voor de ander. Elk mens is natuurlijk anders en reageert ook anders op veranderingen.


Wèlke situaties en omstandigheden er op je pad komen, daar heb je geen controle over. Waar je wél controle over hebt, is hoe je daarmee omgaat. Hoe jij op dingen reageert is jouw keuze. Je hebt áltijd een keuze en uiteraard heeft elke keuze z'n eigen consequenties.


Praktische tips

Iedereen zit anders in elkaar, maar er zijn wel een paar algemene dingen die je kunnen helpen om beter met een verandering om te gaan.

  • Acceptatie. Belangrijk is dat je éérst de veranderde situatie accepteert zoals die is (je hebt er immers geen controle over). Daarna kan je bepalen hoe je erop wil reageren. En afhankelijk van jouw keuze onderneem je actie of niet.

  • Mindset. Pas je mindset aan, denk in oplossingen i.p.v. in problemen. Richt je aandacht op dat wat je wèl wil en niet op wat je niet (meer) wil.

  • Journaling. Schrijf dingen op. Mij helpt het altijd om meer overzicht te creëren, zodat ik ook m'n opties helder krijg.

  • Praat erover met de juiste mensen. Een buitenstaander heeft vaak een andere kijk op dingen en dat kan heel verhelderend zijn. Zorg wel dat je altijd bij je eigen gevoel blijft, ook al druist dat in tegen de mening van anderen.


Emotionele tips

Hoe veerkrachtig ben jij? Er zijn een paar dingen die mij in m'n leven hebben geholpen om rustiger en veerkrachtiger te worden en situaties meer van een afstandje te kunnen bekijken. Het gaat er vooral om dat je met je aandacht in het huidige moment komt. Probeer het uit, geef het tijd en vind uit wat voor jou werkt.

  • Ademwerk. Doe dagelijks ademoefeningen, ook al is het maar een paar minuutjes. Je adem is altijd in het NU en in dat moment zijn je gedachten helder (zie deze blog voor een paar makkelijke ademoefeningen).

  • Yoga. Het maakt niet uit welke yoga stijl, je gaat uit je hoofd en in je lichaam. Ook een manier om je mind in het NU te brengen en te (leren) voelen wat bij je past. Op mijn YouTube kanaal vind je diverse yin yoga video's.

  • Meditatie. Vaak denken mensen dat het de bedoeling is dat je je gedachten stopzet, je hoofd leegmaakt. Dat lukt de meesten niet en dat is frustrerend en ook helemaal niet nodig. Gewoon 5 of 10 minuutjes zitten en je aandacht bij je adem brengen en houden kan al voldoende zijn. Je volgt je inademing en je uitademing en als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je ze weer terug bij je adem.

  • Dankbaarheidsoefening. Oefen dagelijks in dankbaarheid door dingen op te schrijven of te benoemen waar je die dag dankbaar voor bent. Ik doe dat bijvoorbeeld elke avond voordat ik ga slapen. Even de dag doornemen in gedachten en ècht voelen in m'n hart waar ik dankbaar voor ben. En dat kunnen hele kleine dingetjes zijn of grotere, dat maakt niks uit, zolang je maar dankbaarheid voelt.


Bij heftige veranderingen horen vaak ook heftige emoties. Het is het beste om die te uiten, voordat ze ergens in je lichaam worden opgeslagen. Als er veel onverwerkte emoties in je lichaam vastzitten, kan je daar zowel geestelijk als lichamelijk klachten van krijgen.

Een Transformationele Ademreis maken helpt enorm om emoties te bevrijden, ook de emoties die er al heel lang zitten (zie deze blog over Transformationeel Ademwerk).


De enige zekerheid die we in het leven hebben, is dat alles altijd verandert. En als je de bovengenoemde tips alvast gaat toepassen, dan maak je jezelf veerkrachtiger en weerbaarder voor toekomstige veranderingen.

Als je meer wil weten over ademwerk en ademsessies, kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op (info@tannashyoga.com).


Wat zijn jouw tips en trucs om goed met veranderingen om te gaan? Laat het weten in een reactie hieronder en help anderen ermee.

Recente blogposts

Alles weergeven

2 comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
Convidado:
08 de abr.
Avaliado com 4 de 5 estrelas.

‘Elke nieuwe dag is een cadeau dat je uitpakt wanneer je wakker wordt.’

Curtir
Marion van der Velden
Marion van der Velden
06 de jul.
Respondendo a

Mooi gezegd, dankjewel 💚

Curtir
bottom of page