In deze serie blogs ga ik dieper in op yin yoga. Wat is het? Wat kun je verwachten? Wat zijn de ideeën erachter? Wat doet het voor je? En wat zijn de verschillen ten opzichte van andere yoga stijlen? Dát en meer komt er aan bod in deze serie blogs. En dit keer ga ik het hebben over het mindful en meditatieve aspect van yin yoga.
In mijn vorige blogs heb ik verteld over het ontstaan van Paul Grilley's yin yoga, uitleg gegeven over de ideeën erachter, de pijlers anatomie, bindweefsel en meridianenleer besproken en vertelt over de bij de meridianen en organen horende emoties.
In deze blog ga ik dieper in op het meditatieve karakter van yin yoga. Een onderdeel wat vooral door Sarah Powers, een van de bekendste leerlingen van Paul Grilley, is toegevoegd.
Ik beantwoord vragen als 'Wat maakt yin yoga nou eigenlijk zo mindful en meditatief?' en 'Wat heb je daaraan?'.
Laat ik beginnen met te zeggen dat zeker niet elke yin yogadocent aandacht besteed aan het mindful en meditatieve aspect. Simpelweg omdat niet elke docentenopleiding dit aan zijn studenten aanbiedt en ook niet iedereen hierin geïnteresseerd is.
Veel yin yoga lessen worden vooral vanuit het fysieke benaderd. Daar is uiteraard niets mis mee, het is een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Wat maakt yin yoga mindful en meditatief?
Yin yoga is bij uitstek geschikt om er een mindful en meditatieve oefening van te maken. Dat komt vooral door het feit dat je in yin yoga veel langer in de houdingen blijft dan bij andere yoga vormen (zie deze eerdere blog). Meestal is dat zo'n 3 tot 5 minuten, maar dat kan ook langer zijn.
Misschien kun je je een voorstelling maken van wat er in je hoofd kan gebeuren wanneer je een paar minuten in een niet-perse-comfortabele-houding stil blijft zitten of liggen...
Gedachten schieten heen en weer van de yogahouding naar je boodschappenlijstje, wat je straks wil eten, wie je morgen moet bellen, terug naar wat er op je werk gebeurd is, enzovoort. Zo kun je een hele waslijst van afleidingsmanoeuvres bedenken.
Je ego, niet voor niks je Monkey Mind genoemd, verzint van álles om maar niet bij het oncomfortabele gevoel te hoeven zijn.
Bewustworden met yin yoga
Maar als je nou eens wèl met je vólle aandacht bij het oncomfortabele gevoel kan blijven, in het hier en nu... Dan word je bewuster en maak je jezelf mentaal weerbaarder. En daar heb je niet alleen óp de mat profijt van, maar óók in het dagelijks leven.
Je hebt tijdens yin yoga de kans om bewust te worden van jezelf, je gedachten en gevoelens. En als de docent hier geen aandacht aan besteedt, dan kun je dit natuurlijk ook zelf doen tijdens de houdingen.
Wees bewust aanwezig in het hier en nu. Je adem is altijd een dankbaar onderwerp om je aandacht op te richten en steeds bij terug te komen. Het voordeel is dat je adem, net als je lichaam, altijd in het NU is, nooit in het verleden of in de toekomst.
Als er ergens oude emoties vastgezet zijn in je lichaam, dan kunnen die ook naar boven komen tijdens yin yoga. Merk het op zonder oordeel, blijf goed doorademen, doorvoel de emotie en laat 'm gaan.
Vervolgens breng je je aandacht naar de plek waar 't het minst comfortabel aanvoelt. Blijf rustig doorademen.
Het vergt wat oefening om met je aandacht bij een oncomfortabel gevoel in je lichaam te blijven, zonder dit te labelen als “niet fijn” of “ik kan dit niet” of wat dan ook.
Er kunnen ook gedachten voorbij komen als “ik wil nú uit de houding” of “ik wil hier weg”. Het is een logische reactie van je geest om van discomfort weg te willen.
Maar kun je het oncomfortabele gevoel er laten zijn en erbij blijven met je aandacht? Màg het er zijn van jou?
Blijf in de houding zonder te bewegen. Wees een toeschouwer die ziet wat er gebeurt, alsof je van een afstandje naar jezelf kijkt.
Dit oefenen kan je zóveel opleveren in je dagelijks leven. Iedereen komt weleens moeilijke situaties tegen en je kunt daar niet van wegrennen ook al zou je dat misschien het liefste willen.
Op de yogamat kun je veilig oefenen om bij een oncomfortabel gevoel te blijven, rustig door te ademen en te overzien wat er werkelijk (objectief) gebeurt.
Vervolgens kun je dit ook van de mat af in elke andere situatie toepassen. Dan kun je reageren vanuit rust en overzicht in plaats van uit emotie.
Probeer het maar eens. Zie je gedachten komen en gaan, zonder dat je erin meegaat. Je zult zien dat het je steeds beter afgaat. En als je merkt dat je tóch bent afgedwaald, dan breng je je aandacht weer rustig terug en ga je gewoon verder waar je gebleven was. Oefening baart kunst!
In de volgende blog ga ik je wat meer praktische tips geven over yin yoga. Zoals wat je nodig hebt, waar je op moet letten enzovoort.
Heb je vragen over yin yoga of zou je graag een blog willen lezen over een bepaald onderdeel van yin yoga? Laat het me weten in een reactie onderaan deze blog, dan ga ik ermee aan de slag en duik ik nog wat dieper in de wereld van yin yoga.
Comments