top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

12 Voordelen van Yoga

Er wordt de laatste jaren steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van yoga. Daardoor worden er positieve effecten 'bewezen', die in de yoga wereld al duizenden jaren bekend zijn. En daarvoor hoef je geen uren door te brengen op je mat. Een kwartiertje per dag of eens per week een les volgen, kan al voldoende zijn. In deze blog geef ik je 12 belangrijke voordelen van het regelmatig beoefenen van yoga.1 – Vermindert stress en verlaagt stresshormoon cortisol


Door yoga oefeningen met aandacht te doen, word je als het ware gedwongen om in het huidige moment te zijn. Je lichaam en je adem zijn altijd in het NU aanwezig, alleen je geest dwaalt vaak af naar verleden of toekomst. Door deze focus op het NU ervaar je minder stress.


Ook de tragere en diepere adem die gebruikt wordt in yoga, spoort het lichaam aan om te ontspannen.

Je parasympathische zenuwstelsel (zeg maar je 'rempedaal') wordt ingeschakeld. Je hartslag en bloeddruk normaliseren en de door stress verhoogde aanmaak van cortisol wordt teruggebracht naar een normaal niveau.2 – Verbetert weerstand


Tijdens (chronische) stress is je lichaam puur ingesteld op overleven (vechten of vluchten). Daarbij worden de minder belangrijke lichaamsfuncties op een laag pitje gezet, waaronder je immuunsysteem. Wanneer de hoeveelheid cortisol in je lichaam weer normaal is, krijgt je lichaam ook weer de kans om de overige systemen goed te laten werken.

Je stress niveau verlagen is dus héél belangrijk voor een goede weerstand.3 – Helpt ontspannen


De inspanning van het doen van de fysieke oefeningen helpt om daarna beter te kunnen ontspannen. Langzamer en dieper ademen, zoals gebruikelijk is bij yoga, zorgt ook voor meer ontspanning. Daarnaast zijn er diverse ontspanningsoefeningen waardoor je beter leert ontspannen. Een goede yogales eindigt altijd met een ontspanningsoefening, liefst liggend, maar kan ook zittend. 

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het ontspannen?

Vraag dan nu de GRATIS ONTSPANNINGSAUDIO aan én ontvang elke 1e zondag van de maand

Tannash Tips, met gratis tips over o.a. bewustwording, yoga en coaching.

Als je op de aanvraag button klikt, ga je ermee akkoord dat ik jouw gegevens met zorg verwerk volgens mijn Privacyverklaring. Ik hou zelf ook niet van spam en zal je gegevens dan ook nergens anders voor gebruiken en nooit doorgeven aan anderen. Je kunt Tannash Tips op elk gewenst moment stopzetten.

 


4 – Vergroot flexibiliteit en balans


Dat je lenig moet zijn om aan yoga te kunnen doen, is klinkklare onzin. Dat is net zoiets als zeggen "nee, ik ga niet naar pianoles, want ik kan geen piano spelen" (daarvoor ga je toch juist naar les??).

Yoga is voor iedereen. Door het regelmatig beoefenen van yoga word je juist flexibeler. En daarbij wordt ook het evenwichtsvermogen beter. Dit alles zorgt vervolgens voor minder kans op blessures.5 – Versterkt spieren en botten


Door het doen van yoga oefeningen worden je spieren sterker. Ook de spieren in je rug en buik, waardoor rugklachten kunnen verminderen. Door het langer aanhouden van een yogahouding worden ook je botten sterker en vermindert de kans op osteoporose.6 – Verbetert lichaamshouding


Veel mensen brengen een groot deel van de tijd zittend door. Daarbij zakken we vaak een beetje in, met een ronde rug en de schouders opgetrokken.

Veel yoga houdingen doe je met een lange rechte rug, ontspannen schouders en een geopende borst. Door hier steeds aandacht aan te geven, word je bewuster van je eigen lichaamshouding en kun je die (ook buiten de yogamat) verbeteren.7 – Vergroot lichaamsbewustzijn


Doordat je yoga houdingen met aandacht doet en navoelt wat het effect is, word je steeds bewuster van hoe je lichaam aanvoelt en welke signalen het geeft. Je zal deze steeds sneller gaan herkennen. Daardoor leer je ook je grenzen beter kennen en kun je die eerder aangeven, zodat je er minder snel overheen zult (laten) gaan.8 – Verbetert spijsvertering


Zoals eerder aangegeven staat je lichaam tijdens (chronische) stress in de overleef-stand (zie punt 2). Minder belangrijke lichaamsfuncties staan op een laag pitje en dat geldt ook voor je spijsvertering.

Door het terugbrengen van de hoeveelheid cortisol in je lichaam naar een normaal niveau, krijgt ook het spijsverteringssysteem weer de kans om zijn werk goed te doen.

Daarnaast stimuleren bepaalde yoga houdingen de organen, zodat ze beter kunnen functioneren.9 – Vermindert angst en depressie


GABA (gamma-aminoboterzuur) werkt als een signaalstof die de activiteit van neuronen in de hersenen vermindert, wat een rustgevende werking heeft op lichaam en geest. Het vermindert stress en angst, verlaagt de bloeddruk en zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Uit onderzoek blijkt dat door het doen van yoga de hoeveelheid GABA in de hersenen toeneemt.10 – Vermindert slapeloosheid


Minder van het stresshormoon cortisol betekent een betere hormoonbalans. Het hormoon melatonine kan zijn werk weer doen, waardoor je een beter slaap-waakritme krijgt. Daarnaast leert yoga je meer te ontspannen en je zintuigen tot rust te brengen. Yoga Nidra, ook wel 'slaapyoga' genoemd, kan hier heel goed bij helpen.


Daarnaast heb je bij punt 9 al kunnen lezen, dat ook voldoende GABA in de hersenen belangrijk is om slapeloosheid te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat proefpersonen met meer GABA in de hersenen, makkelijker inslapen en een betere slaapkwaliteit ervaren.11 – Verbetert bloedcirculatie en bloeddruk


De inspanning bij het uitvoeren van de oefeningen zorgt voor een algemene verbetering van de bloedcirculatie, net als wandelen en sporten. Bij yoga wordt de bloedcirculatie extra gestimuleerd tijdens het doen van omgekeerde houdingen (waarbij het bekken hoger is dan het hart).

De bloedsomloop in de organen wordt extra gestimuleerd door het doen van gedraaide houdingen.


Ontspanningsoefeningen en langzamer en dieper ademen helpen de bloeddruk te verlagen. Ook de toename van GABA in de hersenen verlaagt de bloeddruk (zie punt 9). Een gezonde bloeddruk is natuurlijk heel belangrijk voor je gezondheid, maar helpt óók om beter te slapen.12 – Verbetert ademhaling en longfunctie


Yoga leert je langzamer en dieper te ademen. En ook om volledig uit te ademen en je gehele longinhoud te benutten.

Met specifieke ademoefeningen (pranayama genoemd) verbeter je je ademhaling en longfunctie. Ademoefeningen lopen uiteen van eenvoudig bewust in- en uitademen in gelijke tellen tot gevorderde oefeningen met diverse adem pauzes. Overigens doet niet iedere yoga docent dit in een les.
Welke soort yoga en welke docent?


Er zijn nogal wat verschillende yoga stijlen. De voordelen kunnen per stijl verschillen, dus zoek een vorm die bij jou en jouw wensen past.


Dat geldt ook voor een yogadocent. Of je iemand prettig vindt of niet, is heel persoonlijk. Als je je niet prettig voelt bij iemand, kun je ook niet goed ontspannen, da's niet handig. Dus of je nou bij jou in de buurt yoga wil volgen of liever online, neem proeflessen tot je de juiste docent gevonden hebt.


Naast dat yoga allerlei positieve effecten heeft op lichaam en geest (er zijn nog véél meer voordelen dan deze 12), is het ook gewoon heerlijk om te doen. Even tijd en aandacht voor jou alleen. Probeer het eens en ervaar het zelf.


En doe je al langer aan yoga? Ik vind het super interessant om te lezen wat yoga jou gebracht heeft. Laat je 't me weten in een reactie hieronder?

Relevante onderzoeken:

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page