top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Wat is Ademwerk (breathwork)?

Bijgewerkt op: 22 sep. 2023

Misschien heb je weleens gehoord van de term 'ademwerk' of van de Engelse term 'breathwork'. Klinkt leuk, maar wat is ademwerk eigenlijk, wat wordt eronder verstaan? Het lijkt een beetje moeilijk, het is immers 'werk', maar is het dat ook? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet en je kan er ontzettend veel baat bij hebben. Ik leg het je haarfijn uit in deze blog.Iedereen ademt toch gewoon automatisch?

Ja dat klopt, gezonde mensen ademen vanzelf, dat doet ons autonome zenuwstelsel voor ons. Die zet het ademhalingsstelsel aan het werk op basis van de hoeveelheid koolstofdioxide in ons lichaam. Hoeven we hélemaal niet over na te denken.


Maar als we dat wat vaker wèl zouden doen, zouden we onszelf gezonder kunnen maken, zowel fysiek als mentaal als emotioneel (zie *1 onderaan voor diverse studies).


Ons ademhalingsstelsel is namelijk van alle automatisch werkende systemen in ons lichaam het enige dat we bewust zelf kunnen beïnvloeden. Dat kan door het doen van ademoefeningen. Ademwerk is een verzamelnaam voor alle verschillende ademoefeningen die er zijn.


3-eenheid Ademen – Denken – Voelen

In ons lichaam bestaat een drie-eenheid van ademen, denken en voelen. Elk onderdeel van deze drie-eenheid heeft invloed op de andere twee.


Je herkent vast wel deze situatie (of je kan het je voorstellen):

Je schrikt 's nachts wakker van een geluid en denkt dat er een inbreker in huis is. Je bent bang en onmiddellijk voel je je hartslag in je keel en adem je snel en hoog in je borst. Als het loos alarm blijkt (het was de kat), ben je gerustgesteld. Je kalmeert en tegelijk worden ook je hartslag en adem rustiger.


Elk onderdeel van de drie-eenheid beïnvloed de andere twee, zowel in positieve als in negatieve zin.


Misschien heb jij weleens last van negatieve en rondrazende gedachten, dan weet je dat die heel moeilijk te beïnvloeden zijn. Of misschien heb je last van negatieve gevoelens, ook die zijn lastig om te buigen naar positieve.


Helaas zorgen ze er beide wel voor dat jouw adem oppervlakkiger en sneller gaat en dat zorgt op zijn beurt weer voor een negatieve invloed op je gedachten en gevoelens. Dan zit je in een negatieve spiraal.

Hoe doorbreek je dat? Met je adem.


Je adem is véél makkelijker aan te passen dan je gedachten en gevoelens. Een paar minuutjes ademoefeningen doen, heeft al een groot effect op je denken en voelen. En je hebt je adem altijd bij je, superhandig!

Dat is ook de reden waarom er zoveel verschillende soorten ademoefeningen en technieken bestaan, van een paar minuutjes tot een paar uur.


Wat is de beste ademtechniek?

Dat ligt er maar net aan wat jij nodig hebt. De verschillende soorten oefeningen zijn onder te verdelen in het effect dat ze hebben: ontspannend, balancerend of activerend.

Wat je wil bereiken op dat moment, bepaalt dus welke soort ademoefening het meest geschikt is voor jou op dat moment.

In een andere blog ga ik dieper in op de verschillende ademtechnieken die er zijn.


Je weet nu wat ademwerk is, dat er heel veel soorten ademoefeningen zijn en dat het een effectief middel is om je welzijn en gezondheid te verbeteren.


Ik hoop dat je het ook gaat gebruiken of misschien doe je dat al.

Deel jouw favoriete ademoefening hieronder in de reacties, ik ben heel benieuwd wanneer je die gebruikt en hoe het je helpt.
*1) Voor degene die het interessant vindt, klik op onderstaande links voor de studie resultaten.


Yoga breathing, meditation, and longevity.


Effectiveness of diaphragmatic breathing for reducing physiological and psychological stress in adults: a quantitative systematic review.


Psychophysiological responses to various slow, deep breathing techniques.


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page