top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Wat is Transformationeel Ademwerk?

Bijgewerkt op: 2 dec. 2023

Binnen ademwerk bestaan er vele technieken en eentje daarvan is transformationeel ademwerk. Hoe dat in z'n werk gaat en wat het voor je kan doen, ga ik je in deze blog vertellen. Kan je wel een beetje transformatie gebruiken? Lees dan snel verder.
Om maar even met een (vertaalde) quote te beginnen:

Transformatief Ademwerk is een oefening met circulaire adem die je helpt om toegang te krijgen tot je onderbewuste, helpt om vastgezette emoties en trauma's los te laten en helpt om je brein te herprogrammeren.” - Breath Masters

Dusss....... Ik snap dat dit misschien wat vragen bij je oproept, maar lees vooral verder dan ga ik het je uitleggen met zo min mogelijk technische woorden.


Trauma klinkt misschien erg zwaar en dat kan het natuurlijk ook zijn (denk aan PTSS bijvoorbeeld), maar het kunnen ook hele kleine traumaatjes zijn, die door opstapeling wel degelijk voor problemen in je dagelijkse leven kunnen zorgen.


Circulaire Adem

Er zijn diverse transformationele ademtechnieken waar je misschien weleens van gehoord hebt, zoals Rebirthing, Holotropic en Euphoric breathing. De technieken verschillen enigszins van elkaar, maar één ding hebben ze gemeen: ze gebruiken allemaal een circulaire adem.

Dat wil zeggen dat je ademt zonder pauzes. De inademing volgt direct op de uitademing en dan weer gelijk door naar een volgende inademing en uitademing enzovoort.


Er wordt veelal door de mond in- en uitgeademd. Op deze manier breng je 2 tot 3 keer zoveel zuurstof in je lichaam als je normaal gesproken doet en dat wordt super-ventilatie genoemd.

Waarom zou je dat willen? Goeie vraag.


Dat wil je omdat je daarmee 2 dingen kan bereiken: 1) je Monkey Mind stil laten worden en 2) je hersenen in een rustigere hersengolfstaat krijgen.

Ik zal je het technische hoe en waarom besparen, maar het is bewezen dat het werkt en, ook niet onbelangrijk, dat het veilig is om te doen (zie Study Holotropic Breathing).


1. Je bent vast wel bekend met die continu commentaar leverende stemmetjes in je hoofd, je innerlijke criticus, ook wel 'Monkey Mind' genoemd.

Zo niet, ga er dan even voor zitten en laat goed tot je doordringen hoe ongelooflijk gezegend je bent...

Maar als jij die stemmetjes maar al te goed kent, dan weet je ook hoe vermoeiend ze zijn. Dat 24/7 getetter in je bovenkamer. Heb je wel eens geprobeerd te mediteren en kreeg je het nooit stil daarboven? Nou dan is ademwerk misschien wel de ultieme oplossing voor jou.


Toen ik de eerste keer de Euphoric breathing techniek deed, vielen mijn gedachten even hélemaal stil voor het éérst van m'n leven (ik ben van 1971 dus dat is al effe).

Ik wist gewoon niet wat ik meemaakte, kon wel janken, zó blij werd ik daarvan.


Buiten dat het natuurlijk zálig is om even rust in je hoofd te ervaren, is er nóg een belangrijk voordeel. Als al die gedachten even stilvallen, krijg je namelijk toegang tot je onderbewuste. Ineens is het mogelijk om boodschappen vanuit je onderbewuste, je intuïtie te horen.

En ons onderbewuste is degene die ons voor zo'n 95% bestuurt én waar de wortels van al onze programmeringen, patronen en overtuigingen zich bevinden.

Dus geen symptoombestrijding meer, maar het probleem bij de wortel aanpakken. Ik hou ervan.


2. Door die enorme hoeveelheid zuurstof verandert je hersengolfstaat van de over het algemeen snelle en onrustige beta hersengolven naar de veel langzamere theta golven. Dezelfde staat als bijvoorbeeld tijdens je REM-slaap en diepe meditatie. En theta geeft je ook toegang tot je onderbewuste.


Vervolgens is het aan je onderbewuste om te bepalen wat er aan de oppervlakte mag komen van de ooit-in-je-leven-vastgezette emoties of trauma's. Dat kan dan worden losgelaten via je lichaam.

Het fijne eraan is, dat je de emotie of het trauma niet opnieuw hoeft door te maken. Vooral het bijbehorende gevoel komt omhoog en kan via je lichaam worden losgelaten.

Dat kan zijn door bewust door te blijven ademen, maar het kan zich ook uiten door huilen, schreeuwen, bewegen, lachen enzovoort. Het maakt niet uit hoe, als het er maar uit komt.


Uiteraard komt niet alles in één keer los, maar stukje bij beetje, net als het afpellen van een ui, laagje voor laagje. Je onderbewuste geeft je niet meer te verwerken dan je op dat moment aankan, daar mag je op vertrouwen.


Omdat je in een onderbewuste staat bent, hoef je er niet over na te denken, je hoeft niks te analyseren, je hoeft er zelfs geen woorden aan te geven. Ideaal voor analytisch ingestelde mensen zoals ik. En na afloop voelen de meesten zich enorm opgelucht. Ik in ieder geval wel, vaak zonder dat ik weet wát ik heb losgelaten. Héérlijk.


Je Brein Herprogrammeren

Maar hoe zit dat dan met dat herprogrammeren van je hersenen, hoor ik je denken...

In een langere ademsessie laat je door de krachtige ademtechniek oude vastgezette dingen los, waardoor je meer ruimte krijgt en bewuster wordt van jezelf. Je gaat daarna de zaken anders bekijken en ervaren, zodat je stap-voor-stap veranderingen kan gaan aanbrengen.


Tijdens de langere ademsessies zoals ik die geleerd heb (een zogenoemde 'ademreis'), praat de begeleider ook tegen je onderbewuste (net als in hypnose eigenlijk). De bedoeling is uiteraard dat er positieve en opbouwende dingen gezegd worden. Woorden die je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, eigenwaarde, kracht en moed geven. Dat is de verantwoordelijke taak van de begeleider.

Dit gebeurt dus niet bij alle transformationele ademtechnieken, maar met het stukje coaching erbij wordt het geheel nóg krachtiger.


Nu weet je in grote lijnen wat transformationeel ademwerk is. Dat je daarmee toegang krijgt tot je onderbewuste, vastgezette emoties en trauma's kan loslaten en je brein kan herprogrammeren.


De volgende keer ga ik je meer vertellen over een transformationele 'ademreis'.


Ben je nu al nieuwsgierig? Je kan ook een kijkje nemen op mijn website of me een email sturen.


Als je je abonneert op mijn blogs, dan krijg je direct een melding als ik een nieuwe blog publiceer.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page