top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Wat is Chronisch Hyperventileren of Over-Ademen? (hoe komt het en hoe te stoppen?)

De term hyperventilatie is bij de meeste mensen bekend, minder bekend is chronische hyperventilatie, ook wel chronisch over-ademen genoemd. Toch zijn er veel meer mensen die hier last van hebben dan je denkt, vaak zelfs zonder het te weten. In deze blog lees je hoe het komt, wat de symptomen zijn en wat je ertegen kan doen.





Wat is Chronische Hyperventilatie of Over-Ademen?

Simpel gezegd wil over-ademen zeggen dat je méér zuurstof inademt dan je fysiek nodig hebt. En doe je dat langdurig de hele dag door dan noemen we dat chronisch. Dat betekent dat je bijvoorbeeld niet alleen tijdens het sporten meer inademt maar ook op rustige momenten.


Meestal ademen mensen die over-ademen hoog in de borst (oppervlakkig), snel (meer dan 12x per minuut) en/of teveel volume per keer (zie ook deze blog over een gezonde ademfrequentie).



Symptomen van Over-Ademen

De symptomen variëren van koude handen en voeten, tintelingen in handen of gezicht, gespannen en nerveus zijn, benauwdheid, veel zuchten of gapen, door de mond ademen, licht in het hoofd, piepende oren, kramp, tot hoge bloeddruk en hartritme afwijkingen aan toe en nog veel meer narigheid.



Waarom geeft Over-Ademen problemen?

Als gevolg van over-ademen ontstaat er een disbalans tussen de hoeveelheid zuurstof en de hoeveelheid koolstofdioxide in je lichaam. Doordat je meer zuurstof inademt dan je nodig hebt, wordt de concentratie zuurstof in je lichaam hoger en de concentratie koolstofdioxide lager.


Minder koolstofdioxide zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen, waardoor je bloedsomloop moeizamer gaat en je bloeddruk verhoogt. Koolstofdioxide is ook degene die een seintje geeft aan het bloed dat het op een bepaalde plek in je lichaam zuurstof mag loslaten. Hoe belangrijk koolstofdioxide voor je lichaam is, kan je ook hier lezen.


Als er minder koolstofdioxide aanwezig is, wordt dat seintje minder of nauwelijks gegeven en komt er dus minder zuurstof in de cellen en weefsels terecht met allerlei vervelende gevolgen. Dan gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde van wat je had willen bereiken door meer zuurstof in te ademen.



Oorzaken van Over-Ademen

Verkeerd ademen, te oppervlakkig, te snel en teveel, wordt vaak veroorzaakt door spanning en stress. Denk even aan hoe je ademt als je schrikt, dan schiet je adem omhoog en versnelt (net als je hartslag).


Het vervelende hiervan is dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Want door een oppervlakkige en snelle adem trigger je namelijk ook een stress reactie in je lichaam.

Eigenlijk geef je continu aan je lichaam door dat er een stress situatie is en daar reageert je lichaam op door meer stress hormonen aan te maken, je hartslag te verhogen en je adem te versnellen. Daardoor voel je je nog meer gestrest en ga je sneller en oppervlakkiger ademen enzovoort... Zie je hoe dit werkt?



Hoe doorbreek je Chronische Hyperventilatie of Over-Ademen?

Stel je zit in die neerwaartse spiraal en je wil eruit. Hoe dan?

Gelukkig kan je over-ademen doorbreken met ademoefeningen. Maar het vergt wel wat geduld en daadkracht. Zoals voor alles geldt, je moet de oefening wel echt DOEN. Als je dat doet, dan zal je ook binnen afzienbare tijd effect gaan merken.


Ademhonger creëren

Het gevoel te 'moeten' inademen wordt niet veroorzaakt door een te laag zuurstof gehalte in je bloed (dat blijft in principe altijd tussen de 95 en 99%), maar door een hogere concentratie koolstofdioxide.


Je lichaam is gewend aan een bepaald niveau van koolstofdioxide, je CO2 tolerantie. Kom je aan die grens dan geeft je lichaam een seintje dat het wil inademen. Die grens kan je beetje bij beetje gaan verhogen door het creëren van een zogenoemde 'ademhonger'.


Ga er elke dag 5 of 10 minuutjes voor zitten (liefst meerdere keren per dag) en adem zo licht, langzaam en weinig mogelijk maar wel diep naar je buik, zonder dat je het gevoel krijgt enorm naar lucht te moeten happen. Een klein beetje ademhonger is prima, maar bouw het rustig op.

In het begin hou je het waarschijnlijk niet zo lang vol, dan pas je de duur aan en verleng je het steeds een beetje. Liever meerdere keren per dag wat korter oefenen om je lichaam eraan te laten wennen.



Wil je nou meer weten over wat ademwerk voor jouw gezondheid kan doen of schakel je liever de hulp van een ademcoach in, neem dan contact met mij op (info@tannashyoga.com) om te bespreken wat ik voor jou kan betekenen.


Misschien heb jij jouw chronische hyperventilatie al weten om te buigen naar een gezonde adem. Laat het weten in een reactie hieronder. Wat zijn jouw tips daarvoor?

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page