top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Meer Energie Door Een Goede Ademhaling

Zuurstof is het allerbelangrijkste in ons leven, zonder is er überhaupt geen leven mogelijk. Maar we hebben méér nodig dan alleen zuurstof, we hebben ook energie nodig. Wat heeft zuurstof met energie te maken? En hoeveel invloed heeft je ademhaling op je energieniveau? In deze blog vertel ik er meer over.


Waarom ademen we eigenlijk? Misschien denk je nu wel “dûh, om te leven natuurlijk”.

Dat is uiteraard helemaal waar, maar er zit meer achter. Zuurstof is enorm belangrijk, omdat het betrokken is bij bijna alle processen in ons lichaam. En het is óók betrokken bij de aanmaak van energie.Energiefabrieken

Als je inademt komt zuurstof binnen via je longen. De zuurstof verbindt zich met je rode bloedcellen, die de zuurstof via je bloedvaten door je hele lichaam brengt.

De zuurstof uit het bloed wordt in de cellen afgeleverd met behulp van koolstofdioxide (ook wel koolzuurgas of CO2 genoemd).

Tegelijkertijd worden overtollige koolstofdioxide en afvalstoffen uit de cel aan het bloed meegegeven om af te voeren.


Alle lichaamscellen (behalve de rode bloedcellen) bevatten 'energiefabrieken', de zogeheten mitochondriën. Deze creëren de benodigde energie waarmee ons lichaam kan functioneren.

Onze hersenen zijn veruit de grootste verbruikers van energie en natuurlijk hebben onze spieren ook energie nodig om hun werk te kunnen doen. En dat zijn niet alleen de skeletspieren waarmee we bijvoorbeeld kunnen lopen en praten, maar ook de automatisch werkende spieren zoals o.a. ons hart.Zuurstof + Brandstof = Energie

De energiefabrieken hebben zuurstof en brandstof nodig om hun werk te kunnen doen. De brandstof krijgen ze vanuit onze voeding. Ons spijsverteringsstelsel splitst ons eten tot (o.a.) glucose, wat onze belangrijkste energiebron is.

De brandstof glucose bindt zich aan zuurstof en samen worden deze in de energiefabriekjes verwerkt tot energie.


Voor je hoeveelheid energie is het dus van het grootste belang dat er voldoende zuurstof en brandstof in de energiefabriekjes van de cellen terechtkomt.Hoe krijg je nou voldoende zuurstof in je cellen?

Een eerste gedachte is vaak dat we meer zuurstof moeten inademen, maar dat gaat ons niet helpen.

Als je teveel inademt ontstaat er een disbalans (hyperventilatie): de hoeveelheid zuurstof neemt toe, maar tegelijkertijd neemt de hoeveelheid koolstofdioxide af.

En juist die laatste helpt het lichaam om zuurstof óp te nemen in de cellen. Koolstofdioxide geeft namelijk een seintje aan het bloed om op een bepaalde plek zuurstof los te laten en aan de cel af te leveren.


Als je meer en veel inademt komt er weliswaar meer zuurstof in het bloed maar zonder voldoende koolstofdioxide kan het niet worden opgenomen in je cellen en heb je er weinig aan.

Daarnaast zorgt koolstofdioxide ook voor vaatverwijding wat een betere bloeddoorstroming mogelijk maakt.


Je begrijpt dat het zaak is om een juiste balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in je lichaam te krijgen en te houden.

Daar heb je zelf invloed op door middel van je ademhaling.

Een goede ademhaling is dus super belangrijk voor je energieniveau en voor je algehele gezondheid.Wat is een goede ademhaling?

Adem WILD. En dan bedoel ik niet dat je maar in het wilde weg moet gaan ademen, maar WILD gebruik ik als afkorting voor:

  • Weinig In ademen: daarmee bedoel ik weinig volume.

  • Langzaam ademen: minder keren per minuut.

  • Diep ademen: buikadem, waarbij je buik uitzet op de inademing en je je middenrif (je belangrijkste ademhalingsspier) bewust gebruikt.Nu weet je wat een goede manier van ademen is én dat je daar meer energie van krijgt. Ik zou zeggen ga ermee aan de slag en verhoog je eigen energieniveau en als bonus verbeter je ook nog je algehele gezondheid.Wil je nou meer weten over ademwerk en ademsessies of kan je wel wat hulp gebruiken om een goede ademhaling aan te leren, neem dan gerust contact met mij op (info@tannashyoga.com) en/of kijk op mijn website.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page