top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Je thuis voelen bij jezelf, waar je ook bent (zo doe je dat)

Veel mensen vertonen vluchtgedrag. Ze vluchten op allerlei manieren om hun gedachten en gevoelens maar niet onder ogen te hoeven komen. Herken jij dat? Zou het niet fijn zijn als je je altijd thuis voelt bij jezelf waar je ook bent? Er zijn meerdere manieren om dat voor elkaar te krijgen en in deze blog vertel ik je hoe ik dat gedaan heb.Er zijn ontzettend veel mensen die op de een of andere manier vluchten uit de realiteit van alledag. Vooral weg van zichzelf, van hun eigen gedachten en gevoelens. Ze kunnen meestal niet goed tegen stilte, want dan klinken hun eigen gedachten te hard. Alleen zijn vinden ze ook niet fijn, want dan eisen hun emoties en gevoelens teveel aandacht op.


Ze zoeken zoveel mogelijk gezelschap van anderen of zetten de tv of radio aan. Sommigen zoeken hun heil in een verslaving als shoppen, alcohol of drugs. Alles om hun gedachten en gevoelens maar te overstemmen of toch op z'n minst te dempen.

Best lastig als je altijd maar weg wil van jezelf. Je neemt jezelf overal mee naartoe, daar is geen ontkomen aan. Het zou veel fijner zijn als je je gewoon thuis kan voelen bij jezelf. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?


Accepteer jezelf 100%

Het echte thuis-gevoel wordt niet bepaald door je huis, omgeving, andere mensen of spullen, maar door in hoeverre jij je thuis voelt bij jezelf. En om je helemaal thuis te voelen bij jezelf is het nodig om jezelf volledig te accepteren zoals je bent.

Wat overigens niet betekent dat je niets aan jezelf hoeft te veranderen. Natuurlijk kan je dingen aanpassen die je niet prettig vindt aan jezelf. Maar daarvoor is het eerst nodig dat je er bewust van bent en accepteert hoe het op dit moment is.

Pas dán kan je bepalen hoe je het liever zou willen en vervolgens een stappenplan bedenken hoe je daar beetje bij beetje komt.


Is het makkelijk om jezelf onder ogen te komen of te veranderen? Nee zeker niet, maar het is ook zeker niet onmogelijk. Compassie met en liefde voor jezelf samen met een dosis humor en positiviteit zijn in dit proces essentieel. Júist voor je minder mooie kanten, want die horen er ook bij. Meditatie, ademwerk en yoga kunnen je helpen om je schaduwkanten te belichten en te accepteren.


Ken jezelf

Het vergt moed om jezelf onder ogen te komen, maar het is het zeker waard. Kijk eens naar jezelf in de spiegel, wat zie je? Zie je een blij en tevreden gezicht of zie je een droevig, boos of ontevreden gezicht?

Kijk dan ook eens diep in je eigen ogen, wat vertellen ze je? Ogen worden niet voor niets de spiegels van de ziel genoemd.


In plaats van je gedachten weg te duwen en te onderdrukken, wat je nooit volledig gaat lukken, kan je er beter naar luisteren. Neem de tijd om zonder oordeel je eigen gedachten te bekijken en te luisteren naar de stemmen in je hoofd. Wat zie je en wat hoor je?


Doe dat een aantal keer en schrijf voor jezelf op wat je allemaal tegenkomt. Als je een aardig lijstje hebt verzameld, neem dan eens de tijd om ernaar te kijken. Waar ben je blij mee en waar ben je minder blij mee?


Wat kan je veranderen, zodat je jezelf wèl prettig gezelschap gaat vinden? Als je jezelf aangenaam gezelschap vindt, is het namelijk geen probleem meer om alleen te zijn.

En besef ook dat 'alleen zijn' (omstandigheid) iets totaal anders is dan 'eenzaam zijn' (gevoel).


Ergens bij willen horen is menselijk

Ik ben in mijn leven behoorlijk wat keren verhuisd. Vaak verhuizen maakt je flexibel, maar het is ook lastig om het gevoel te krijgen dat je ergens bij hoort. Heel lang wilde ik graag 'ergens bij horen' en ben ik op zoek geweest naar dat gevoel. Een mens is nou eenmaal een kuddedier.

Uiteindelijk heb ik geaccepteerd dat me dat nooit gaat lukken op een bepaalde plek of met bepaalde mensen om me heen.


De enige optie is om je thuis te (leren) voelen bij jezelf. Dan maakt het niet meer uit waar je bent.

Ik ben nu zover dat ik het helemaal oké vind dat ik nergens bij hoor en tegelijk overal bij kán horen als ik wil. Ik vind het prima dat er geen plek is waar ik me écht thuis voel en dat ik me tegelijkertijd overál thuis kan voelen, waar ik ook uithang op deze aardbol.


Dat heb ik te danken aan het feit dat ik het zo goed kan vinden met mezelf en het prettig vind om regelmatig alleen te zijn.

'Me, myself & I' op een gezonde manier. Simpelweg jezelf op de eerste plaats zetten en je gevoel volgen. Als 'nee' zeggen tegen een ander, betekent dat je 'ja' zegt tegen jezelf, heeft het niets met egoïsme te maken. Want als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie doet het dán?


Wil je graag meer weten over hoe ademwerk en yoga je kunnen helpen? Kijk dan eens op mijn website of neem rechtstreeks contact met mij op via mail (info@tannashyoga.com).

Laat vooral in een reactie hieronder weten wat jouw tips en tricks zijn, die je hebben geholpen om je thuis te voelen bij jezelf. Ik ben benieuwd naar jouw ideeën en anderen hebben er misschien ook iets aan.

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page