top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Wat is een ademreis?

Misschien ben je bekend met de term 'ademreis' of misschien heb je de Engelse term 'Breathwork Journey' ergens voorbij zien komen? Het is geen fysieke reis, maar het is misschien wel de meest indrukwekkende reis die je in je leven kan maken. Het is een reis naar binnen, naar je onderbewuste welteverstaan. Ga je mee op reis?
Ademwerk kan je in heel uiteenlopende vormen doen. Er zijn ademoefeningen van een paar minuutjes, er zijn ademsessies van een paar uur en er is van alles daar tussenin.

In eerdere blogs heb ik verteld over wat ademwerk eigenlijk is, welke technieken er zijn en wat transformationeel ademwerk is.


In deze blog wil ik je meer vertellen over wat een ademreis is, wat je kan verwachten en wat de mogelijke effecten ervan zijn.


Een ademreis is eigenlijk een lange ademsessie. De duur kan variëren van een kwartier tot wel 3 of 4 uur.

Tijdens zo'n sessie wordt meestal gebruik gemaakt van muziek, die daar speciaal op uitgezocht is en die je meeneemt 'op reis'. Over het algemeen begint het rustig en bouwt het langzaam op naar een hoogtepunt, waarna het weer rustig eindigt.


Afhankelijk van de ademtechniek die gebruikt wordt, kan het een transformationele reis of een ontspannende reis zijn of een mengvorm daarvan.

Er wordt altijd een verbonden adem gebruikt, zonder pauzes na de in- en uitademing. Dat kan zowel door de neus als door de mond, waarbij de mondadem een groter effect zal hebben. Meer daarover vind je in mijn blog “Wat is Transformationeel Ademwerk?”.


Ontspannende of Regeneratieve Ademreis

De naam zegt het al, bij deze soort ademreis ligt de nadruk op ontspanning en herstel. En wel een hele diepe ontspanning en dat is in deze huidige gejaagde maatschappij voor veel mensen een welkome ervaring.


Veel mensen zijn chronisch gespannen en gestrest en hebben geen idee meer hoe het voelt om ontspannen te zijn, laat staan dat ze nog weten hoe ze dat moeten bereiken. Ze leven zo lang in een gestreste staat dat het normaal is geworden. Maar chronische stress is niet normaal, nooit.


De enige normale stress is acute stress, als je bijvoorbeeld voor een bus moet wegspringen. Chronische stress is nooit normaal en daar kan je allerlei (ernstige) klachten van krijgen, zowel geestelijk als lichamelijk (zie mijn blog “Burnout Klachten en Symptomen”).

Door het ervaren van een ontspannende ademreis wordt je lichaam eraan herinnerd hoe het voelt om ontspannen te zijn. In zo'n reis is het overigens ook mogelijk dat je oude dingen loslaat.


Transformationele Ademreis

Tijdens een transformationele ademreis is de ademtechniek intenser. Er kan daardoor van alles bovenkomen in deze sessies. Zoals oude opgeslagen en vastgezette emoties, trauma's, oude patronen en overtuigingen.

Je blijft de hele tijd met je aandacht bij je adem. Wat er ook bovenkomt, je ademt overal doorheen, zodat het verwerkt kan worden en je lichaam kan verlaten.

Je hoeft nergens over na te denken, het is helemaal niet belangrijk om te weten wat er bovenkwam en waar het vandaan kwam. Weg is weg.

Tijdens de reis, zoals ik geleerd heb die te begeleiden (maar dat geldt niet voor alle ademreizen), praat ik ook tegen je. Hoewel, eigenlijk praat ik niet zo zeer tegen jou, maar meer tegen je onderbewuste. Dat komt veel dieper binnen. Een stukje coaching in deze bewustzijnsstaat kan helpen om je brein te herprogrammeren. Dat maakt het extra krachtig.


Wat is beter, een ademreis of een ademoefening?

Eigenlijk is de combinatie het mooiste en meest effectief. Het verschilt per persoon en per keer, maar tijdens een ademreis kan je in 1½ tot 2 uur tijd ontzettend veel ballast loslaten. Het kan je helpen om oude emoties, trauma's en oude overtuigingen uit je systeem te krijgen. Dat geeft direct een opgelucht gevoel. Je zal niet alles in 1 keer wegkrijgen, daar heb je meestal meer sessies voor nodig.

Om te zorgen dat je gezonder wordt, innerlijke rust ervaart, steviger in je schoenen staat (liever op blote voeten, maar da's voor een andere keer), beter kan omgaan met spanning, stress en emoties, meer zelfvertrouwen krijgt, beter voor jezelf gaat zorgen, is het aan te raden om daarnaast dagelijks ademoefeningen te doen.


Dat hoeft geen uren te duren, 10 minuten tot een kwartiertje is genoeg. De kracht zit in de herhaling. Daarmee integreer je het echt in jezelf en zo zal je het meeste profijt hebben van je eigen medicijn: je adem.


Waar te beginnen?

Word je eerst bewust van je adem als je in rust bent. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Adem je overdag door je mond of door je neus? En tijdens je slaap (weet je dat zeker?)?

  • Adem je in je borst of in je buik?

  • Hoe vaak per minuut adem je (in en uit telt samen voor 1 keer)?


En als ik je dan nu vertel dat gezonde antwoorden zouden zijn: neus, neus, buik, <12 keer per minuut (ideaal 4 tot 6x), dan krijg je al een goed beeld van jezelf en je adem en of er verbetering mogelijk is.


Dan kan je zelf aan de slag met simpele ademoefeningen (lees mijn blog “3 eenvoudige ademhalingsoefeningen voor ontspanning”) of een ademcoach inschakelen die samen met jou bepaalt wat er verbeterd kan worden en hoe dat te bereiken.

Mocht je dat willen, dan kan je altijd contact met me opnemen.


Blijf intussen vooral doorademen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page