top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

10 Redenen Waarom Neusademhaling Gezonder is dan Mondademhaling

Adem jij ook weleens door je mond? Er zijn mensen die altijd door hun mond ademen, terwijl ademen door je neus véél beter is voor je gezondheid. Ik geef je in deze blog maar liefst 10 voordelen van neusademhaling. Stuk voor stuk goede redenen om direct je mond dicht te doen en te gaan ademen door je neus.Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar het is voor je gezondheid héél belangrijk om te weten of je door je neus of door je mond ademt.

Maar waarom is dat? Hieronder leg ik je uit wat er in het lichaam gebeurt bij neusademhaling, wat dus niet gebeurt als je door je mond ademt.


1) Verwarming en bevochtiging

De ingeademde lucht wordt in de neus direct verwarmd en bevochtigd door het neusslijmvlies voordat het in de longen terechtkomt. Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht, wat gezonder is voor je longen en ook zorgt voor een betere gaswisseling.


2) Bescherming tegen virussen

Door de neus ingeademde lucht wordt door de neushaartjes gezuiverd, zodat indringers als virussen en pollen tegengehouden worden.


3) Waarschuwing bij dreigend gevaar

Je neus is een reukorgaan en ingeademde lucht wordt gecontroleerd op vreemde geurtjes en dus op eventueel gevaar. Zo word je bijvoorbeeld tijdig gewaarschuwd als je een gaslucht ruikt en kan je direct actie ondernemen.


4) Aanmaak stikstofmonoxide

Stikstofmonoxide wordt aangemaakt in de neusholte en dus alleen bij neusademhaling. Dit goedje ontspant de bloedvaten waardoor ze verwijden, dat verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie. Het helpt ook de luchtwegen te openen en beschermt tegen virussen, schimmels en bacteriën.

En als je neuriënd uitademt verhoog je de aanmaak van stikstofmonoxide zo'n 15 keer. Lekker neuriën dus.


5) Stress verlagend

Een rustige neusademhaling stimuleert een buikademhaling en het parasympatische deel van het zenuwstelsel (rust stand) en zorgt ervoor dat je dieper ademt. Door activering van deze rust stand, ervaar je ook minder spanning en stress.


6) Betere slaapkwaliteit

Als je tijdens je slaap door je neus ademt, stimuleer je de rust stand van je zenuwstelsel, waardoor je slaap dieper en effectiever is. Je hebt ook minder kans op snurken dan wanneer je door je mond ademt. Je slaapkwaliteit verbetert en je wordt uitgeruster wakker.


7) Grotere zuurstofopname

De verhouding zuurstof/koolstofdioxide is beter bij een neusademhaling en zorgt voor een goed zuurstoftransport door het lichaam en een betere zuurstofafgifte in de lichaamscellen.

Doordat je bij neusademhaling niet meer zuurstof inademt en niet meer koolstofdioxide uitademt dan nodig is, verspil je ook nog eens minder energie.


8) Minder kans op oorontsteking

Als je door je neus ademt, slik je vaker waardoor de kans op een oorontsteking kleiner wordt, omdat de lucht in het middenoor vaker ververst wordt.


9) Beter voor je gebit en mondgezondheid

Neusademhaling helpt om je gebit gezonder te houden en voorkomt nare geurtjes.

Als je door je mond ademt, krijg je snel last van een droge mond. Er is dan minder speeksel en speeksel is juist zo belangrijk omdat het antibacterieel is en de zuurgraad van je mond op peil houdt. Een droge mond kan leiden tot ontstekingen aan tanden en tandvlees en een slechte adem.


10) Dominante neusgat stimuleert bijbehorende hersenhelft

We hebben 2 neusgaten maar er is er altijd eentje dominant en dat wisselt ongeveer elke 2 uur gedurende de hele dag en is per persoon verschillend. Onderzoek wijst uit dat een dominant rechterneusgat correspondeert met de linker hersenhelft en zorgt dat je actief bent. Terwijl een dominant linkerneusgat zorgt voor meer ontspanning en creativiteit doordat vooral je rechter hersenhelft aan het werk is.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je tussen 9 en 11 's ochtends beter analytisch werk kan doen en tussen 11 en 13 beter iets creatiefs.Wanneer wèl mondademhaling?

Normaal gesproken nooit, maar er zijn uitzonderingen. Er zijn een paar ademoefeningen waarbij mondademhaling gebruikt wordt om een specifiek effect te creëren.


Bij een aantal vormen van ademwerk (transformationeel, holotropic enz.) wil je meer zuurstof binnenkrijgen dan normaal om de monkey mind even het zwijgen op te leggen.


En onder de vele yoga pranayama's (ademoefeningen) zijn er 2, sitali en sitkari, waarbij je door de mond inademt en door de neus uit om het lichaam te verkoelen.

Maar een mondademhaling is nóóit bedoeld om de hele dag door te doen, dus gebruik het alléén tijdens deze oefeningen.


Je weet nu dat neusademhaling veel beter voor je gezondheid is, dan ademen door je mond. Word je bewust van je eigen ademgedrag. Ga er eens op letten op verschillende momenten van de dag en nacht (vraag het een eventuele partner). Vertel me in een reactie onder deze blog of jij vooral door je neus of door je mond ademt. Ik ben heel benieuwd.


Verbeter je gezondheid, doe je mond dicht en schakel over naar neusademhaling overdag én 's nachts.

De volgende keer geef ik je tips hoe je dát kan doen.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page