top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Zo Helpt Je Adem Bij Het Omgaan Met Emoties

Emoties kennen we allemaal, we gaan er alleen verschillend mee om. De een gooit ze er ongecontroleerd uit, de ander houdt ze angstvallig binnen. Vaak blijven we er veel te lang in hangen en zo kunnen we er de rest van ons leven last van houden. Hoe je adem kan helpen om beter met emoties om te gaan, vertel ik je in deze blog.





Wat zijn emoties eigenlijk?

Emoties zijn een reactie van je lichaam op je gedachten. Het zijn dus fysieke uitingen.

Het woord emotie komt van het Latijnse woord 'emovere'. 'Movere' betekent 'bewegen' en 'emovere' betekent 'eruit bewegen'. De betekenis van emotie is dus een beweging naar buiten toe.



Emoties onderdrukken

In veel culturen, ook in onze westerse cultuur, houden we eigenlijk niet zo van emoties. Liefst tonen we ze niet aan de buitenwereld. Sommige emoties worden nog wel oké gevonden in bepaalde situaties, zoals verdriet en blijdschap. Maar boosheid of woede kan eigenlijk niet en huilen doen we ook liever niet in het openbaar. Het wordt over het algemeen gezien als een zwakte om emoties te uiten.


We kennen allemaal wel de uitspraak “echte mannen huilen niet”. Ik zou het om willen buigen naar: “echte mannen zijn krachtig genoeg om hun emoties te verwerken”.

Het is juist zó belangrijk om alle emoties te verwerken, vóórdat ze zich vast kunnen zetten in je lichaam. Want dát is wat onderdrukte emoties doen.


Als ze niet mogen bewegen van jou, blijven ze in je lichaam en zetten zich ergens vast. Dat kan zijn in o.a. spieren, gewrichten of organen en dat kan fysieke klachten geven. Hoe langer een emotie vastzit, hoe meer klachten jij ervan krijgt en hoe minder jij de link legt met een gebeurtenis die eraan vooraf ging.



Emoties toelaten, doorvoelen en laten gaan

Emoties verwelkomen en ècht voelen is het allerbelangrijkste. Sommige emoties kan je makkelijker fysiek uiten, een flinke huilbui doet wonderen. Andere emoties kan je beter gewoon door je heen laten stromen, zodat ze weer uit je lichaam kunnen verdwijnen.


Soms is het ook gewoon nodig om wèl je boosheid te uiten naar een persoon. Het geeft je een enorme kracht om met de situatie om te gaan. Je hoeft niet te gaan schreeuwen, stampvoeten of fysiek geweld te gebruiken, maar de ander mag echt wel merken hoe boos je bent. En jij mag het voelen, zonder oordeel over jezelf.


Het lijkt misschien eng om emoties te doorvoelen, want ze kunnen behoorlijk overweldigend overkomen. En het kan ook het 'verkeerde moment' zijn, waardoor je geneigd bent ze te onderdrukken, maar dát zet de emotie nou juist vast in je lichaam.

Als emoties niet gevoeld worden, er eigenlijk niet mogen zijn, dan kunnen ze namelijk niet meer bewegen en dus ook niet je lichaam verlaten.


Albert Einstein zei het lang geleden al “alles is energie” en “energie is altijd in beweging”. Emoties zijn daar geen uitzondering op. Wat er gebeurt als jij even stil blijft en de emotie laat opkomen, is niets meer of minder dan energie die door je heen beweegt.

In het Engels is dat wat duidelijker: het woord 'emotion' = 'e-motion' = 'energy in motion' oftewel 'energie in beweging'. En die beweging zorgt er juist voor dat de emotie je lichaam ook weer vanzelf kan verlaten.


Uit onderzoek door de Amerikaanse hersenwetenschapper dr. Jill Bolte Taylor blijkt, dat het slechts 90 seconden duurt voor een emotie uit je lichaam verdwenen is, op voorwaarde dat je er geen verhaal aan hangt.

Het is belangrijk dat je er als het ware als een toeschouwer naar kijkt en er met je gedachten vanaf blijft, hoe lastig dat ook is...


Laat de emotie door je heen stromen, voel wat er te voelen valt, dan trekt het vanzelf weer weg.

Anderhalve minuut moet je wel op kunnen brengen om stil te blijven en iets 'engs' te laten gebeuren, waardoor je voorkómt dat er problemen ontstaan waar je de rest van je leven last van kan hebben, toch?



Hoe doe je dat dan?

Je adem is een prachtige tool om je te ondersteunen tijdens het voelen van je emoties. Gebruik je adem om door die anderhalve minuut heen te komen.


Voel je een emotie opkomen, focus dan op je adem en laat de emotie z'n gang gaan. Adem rustig in en uit door je neus en laag naar je buik.

Als het een hele heftige emotie is, kan je ervoor kiezen om tijdelijk door je mond te ademen, waarna je overgaat in een rustige ademhaling door je neus.


Als het nodig is, kalmeer je jezelf daarna met een paar minuutjes langer uitademen dan inademen (bijvoorbeeld 4 tellen in en 6 of 8 tellen uit). Dan zal je zien dat de emotie weg is, voordat je er erg in hebt. Precies zoals de natuur het bedoeld heeft.


Je zal merken dat het focussen op je adem je helpt om in het moment te blijven zonder een heel verhaal aan de emotie te koppelen. Je kan dit overal toepassen, want je adem heb je altijd bij je.


Probeer het maar eens uit de eerstvolgende keer dat je emoties voelt opkomen en laat in een reactie weten hoe je het ervaart en of het jou helpt.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page