top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Hoe verminder je spanning en stress in je lichaam?

Hoe komen we toch aan al die spanning en stress in ons lichaam? En een nog veel belangrijkere vraag: Hoe komen we er van af? Gelukkig zijn er diverse methodes om opgeslagen spanning en stress uit je lichaam te krijgen. In deze blog vertel ik je meer over het hoe en waarom en hoe ademwerk je hierbij kan helpen.Hoe komen spanning en stress in je lichaam?

Zelfs als je nog in de baarmoeder zit, kan je al spanning oppikken van je ouders en omgeving. Vervolgens groei je op en krijg je allerlei overtuigingen mee over 'hoe het hoort' en waar je aan 'moet voldoen' van je ouders, gezinsleden, familieleden, van leraren op school, van vrienden, op de sportclub enzovoort.


Als er dingen tegen jouw gevoel ingaan, maar je wil, kan of durft dat niet te uiten, dan onderdruk je de emoties. Een onderdrukte emotie kan je lichaam niet verlaten, waardoor de emotie zich ergens in je lichaam vastzet in de vorm van spanning.


Ook in je volwassen leven gebeuren er allerlei dingen die je emotioneel raken, maar die je misschien niet direct kan uiten of verwerken. Dan worden ook die emoties in je lichaam opgeslagen.Als er veel onverwerkte emoties in je lichaam vastzitten, kan je daar fysieke klachten van krijgen. Gelukkig is er altijd een mogelijkheid om op een later tijdstip, zelfs na jaren, alsnog die emoties te verwerken en los te laten.


Zelf heb ik bijvoorbeeld het overlijden van mijn vader pas 9 jaar na zijn dood kunnen verwerken. Toen was ik nog niet bekend met ademwerk, maar heeft EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) mij fantastisch geholpen. Veel mensen verwerken hun emoties nog veel later of helemaal niet en dat is onnodig en zonde.


Want elke keer dat je getriggerd wordt, komen al die onverwerkte emoties ook boven en dat kan je overweldigen. Als je in een bepaalde situatie véél emotioneler wordt dan passend zou zijn voor die situatie, dan kan je er vanuit gaan dat er oude onverwerkte emoties een rol spelen. Dan weet je dat er werk aan de winkel is...


Als je emoties zou toelaten en echt zou voelen én er geen verhaal aan hangt, dan verdwijnen emoties in slechts 90 seconden vanzelf uit je lichaam. De Amerikaanse hersenwetenschapper dr. Jill Bolte Taylor onderzocht dit en noemt het de '90-seconden regel'.

Dr. Taylor zegt daarover: "Wanneer een persoon een reactie heeft op iets in de omgeving, vindt er een chemisch proces van 90 seconden plaats; elke overgebleven emotionele reactie is simpelweg de persoon die ervoor kiest om in die emotionele kringloop te blijven."


Het komt erop neer dat wij emoties onbedoeld en onbewust vasthouden door er een label op te plakken (goed, slecht, mag niet, stom enzovoort) en er vervolgens in ons hoofd een heel verhaal van te maken (“dit overkomt mij weer...”) en dat te blijven herhalen. We hebben gewoon niet geleerd hoe we er het beste mee om kunnen gaan.


Dus voortaan kijk je even op de klok als je een heftige emotie voelt opkomen, je wacht 90 seconden en doet niets. Laat het toe, voel wat er gebeurt en laat je gedachten erbuiten. Na 90 seconden zucht je een keertje flink en ga je verder.


Manieren om (oude) spanning en stress te verminderen

Ik noemde al EMDR, maar er zijn nog veel meer manieren zoals TRE (Tension & Trauma Releasing Exercises), EFT (Emotionally Focused Therapy), BSR (Body Stress Release) en vele andere technieken waaronder Ademwerk.

Met name de circulaire adem helpt je onderbewuste om onverwerkte emoties en vastgeroeste overtuigingen naar boven te halen, zodat je lichaam ze kan loslaten zonder dat de stemmetjes in je hoofd zich ermee kunnen bemoeien.

Voor dit doel wordt de circulaire ademtechniek vooral toegepast in langer durende ademsessies (zie mijn blog over Transformationeel Ademwerk.

Hiermee kan je dus je emotionele binnenwereld opschonen. En net als bij fysieke klachten vaak het geval is, geldt hoe langer iets er zit, hoe langer het meestal duurt voordat het opgeruimd is. Maar er zijn ook zeker verhalen bekend, waarbij iemand een heel oud trauma in één sessie kon loslaten en er daarna geen last meer van had.Merk jij nou dat je 'overdreven' reageert in sommige situaties en dat er waarschijnlijk onverwerkte emoties in je lichaam zijn opgeslagen? Blijf er dan niet mee rondlopen, maar doe er wat aan. En kies vooral de methode die jou aanspreekt.


Mocht je meer willen weten over ademwerk en ademsessies, kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op via mail (info@tannashyoga.com).

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Aug 06, 2023

Duidelijke uitleg. Bedankt! Lieve groet, Ans

Like
Marion van der Velden
Marion van der Velden
Aug 16, 2023
Replying to

Dankjewel Ans voor je reactie. Fijn om te horen dat het duidelijk is 😊.

Like
bottom of page