top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Yin Yoga, het Ontstaan van deze Jonge Yoga Vorm

Yoga is al duizenden jaren oud, niemand weet precies hoé oud. Maar Yin yoga is een véél jongere vorm van yoga, ontstaan in de 2e helft van de vorige eeuw. Deze vorm is enorm in opmars en dat is niet voor niks. Maar waar komt Yin yoga vandaan en wie heeft het bedacht? Dát vertel ik je in deze blog.Yin yoga is één van de jongste yoga soorten en de Amerikaan Paul Grilley wordt algemeen gezien als bedenker ervan. Grilley (geboren in 1958) begon in 1979 aan een jarenlange studie in diverse yoga vormen en studeerde daarnaast anatomie en bewegingsleer.

In 1990 volgde hij Taoïstische yoga lessen bij de Amerikaanse vechtsport kampioen Paulie Zink. Hij raakte geïnspireerd door diens enorme lichamelijke flexibiliteit én tegelijk door de meridianentheorie van de Japanse Dr. Hiroshi Motoyama.

Vooral de lang aangehouden liggende en zittende houdingen, die slechts een onderdeel waren van de Taoïstische yoga lessen van Paulie Zink, vond hij interessant.

Alleen dát onderdeel heeft hij verder uitgewerkt en gecombineerd met zijn kennis van anatomie, diverse yoga stijlen en de meridianentheorie.


Zo kwam hij op basis van duizenden jaren oude kennis tot een nieuwe yoga vorm. Hij noemde dat in eerste instantie ook Taoïstische yoga, naar de lessen van zijn leraar.


Eén van Grilley's bekendste studenten is Sarah Powers, die de huidige Yin yoga mee heeft ontwikkeld. Zij adviseerde om een andere naam te bedenken om zo verwarring te voorkomen, omdat Grilley slechts een onderdeel van de lessen van Paulie Zink gaf met andere toevoegingen. De naam werd omgedoopt tot Yin yoga.Powers zag in de langer aangehouden poses ook een meer meditatief karakter en werkte dat uit tot haar eigen 'Insight Yoga'.


Door Paul Grilley en Sarah Powers is Yin yoga uitgegroeid tot de huidige vorm die nu op veel yoga scholen overal ter wereld wordt aangeboden.
Terug naar vechtsporter Paulie Zink. Geboren in de jaren '50, begon hij op zijn 14e met Hatha yoga en op zijn 16e met Kung-fu. Tijdens zijn studie ontmoette hij Kung-fu master Cho Chat Ling uit Hong Kong. Van hem leerde hij, hoe hij door het doen van bepaalde yoga oefeningen zijn Kung-fu resultaten sterk kon verbeteren.


Jarenlang verdiepte Zink zich daarin, deed allerlei studies en trainde zich suf in Taoïstische yoga, Taoïstische Qigong en Kung-fu. Zo ontstond uiteindelijk zijn eigen yoga vorm die hij 'Taoïstische yoga' noemde en waarin hij eind jaren '70 les begon te geven. In 1981, 1982 en 1983 won Paulie Zink in Amerika 3 jaar op rij de internationale karate kampioenschappen in meerdere disciplines.


Begin jaren '90 volgde Paul Grilley een tijd lessen bij Paulie Zink. Grilley startte met het uitdiepen van zijn Yin yoga. Op een gegeven moment stopte Zink met les geven.

Ondertussen ontwikkelden Grilley en Powers hun Yin yoga steeds verder en gaven les aan een groeiende groep mensen.


Na een tijd pakte Zink de draad weer op en ging opnieuw zijn uitgebreide kennis doorgeven. Nog niet zo heel lang geleden begon hij zijn lessen 'The Art of Yin Yoga' te noemen.

Een beetje verwarrend want de inhoud van zijn lessen was nog steeds véél uitgebreider en ook anders dan de lessen van Grilley en Powers.In feite zijn er nu 2 soorten Yin yoga: 'The Art of Yin Yoga' van Paulie Zink en 'Yin yoga' van Paul Grilley en Sarah Powers. Deze laatste vorm is ook de vorm waarin ik zelf een opleiding heb gevolgd.


Zink vindt de huidige bekende vorm van Yin yoga maar een slap aftreksel van zijn veel uitgebreidere en diepgaandere 'The Art of Yin Yoga' (bron:www.pauliezink.com/biography).

En dat is het dus ook daadwerkelijk. Maar het is door Grilley en Powers ook zo bedoeld en zij hebben er op hun beurt ook weer andere elementen aan toegevoegd.


Misschien zijn Grilley en Powers gewoon beter in marketing. Maar het kan ook zijn dat de lessen van Zink voor veel mensen té vergevorderd en veelomvattend zijn en dat dat de reden is waarom de 'mildere' versie veel populairder is. Wie zal het zeggen...


Hoe dan ook is Yin yoga een jonge yoga vorm onder andere gebaseerd op moderne anatomie en op duizenden jaren oude kennis uit Hatha yoga, Taoïstische principes, Kung-fu, Qigong, de 5 elementenleer en de meridianentheorie.

Door de enorme populariteit zijn er wereldwijd inmiddels vele yogadocenten die Yin yoga lessen verzorgen.


In volgende blogs zal ik verder ingaan op de ideeën achter Yin yoga, waarom Yin yoga zo populair is en wat de verschillen zijn ten opzichte van andere yoga vormen.

27 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page