top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Voorjaarsschoonmaak voor je Longen

Het is weer tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Overal wordt gepoetst om het huis klaar te maken voor de lente. De ramen gaan wagenwijd open om maar zoveel mogelijk frisse lucht binnen te halen. Maar vergeet je inwendige mens niet, denk ook aan schone longen en luchtwegen. Hoe dan? Dat vertel ik je in deze blog.

Zelf vind ik het ook héérlijk om de ramen open te gooien en de frisse lucht in te ademen. Weg met de winterse mufheid. Alsof je je eigen leventje en de hele wereld kan zuiveren met verse lucht en een sopje.


De website Mijnschoonhuis.nl kwam in 2018 al met 5 verrassende redenen waarom de voorjaarsschoonmaak zo goed voor je is:


  1. Het verhoogt de productiviteit: alles in huis weer op orde en vindbaar.

  2. Het is gezond: je verwijdert veel allergenen in huis.

  3. Het maakt je gelukkig: het geeft voldoening en een goed humeur (zeker met je favoriete muziek erbij).

  4. Het vermindert stress: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Je poetst als het ware ook je spanningen weg.

  5. Het geeft je focus: gedachten ordenen en je hersenen vrijmaken voor belangrijke zaken.


Nou als dát geen goede redenen zijn, weet ik het ook niet meer. Aan de poets dus...

En als je gevoelige longen en luchtwegen hebt, is dit nóg belangrijker voor je. Maar kijk uit met alle chemische schoonmaakmiddelen, want sommigen zijn een aanslag op je longen.


Toen ik dit onderzoek zag van de Noorse Universiteit in Bergen, schrok ik wel even. Ik heb zelf ook weleens gemerkt, dat sommige schoonmaakmiddelen op m'n longen slaan, maar dat het zó erg was, wist ik niet.

Uit de studie blijkt namelijk dat regelmatig gebruik van schoonmaakmiddelen in de vorm van sprays, net zo slecht voor je longen is als elke dag een pakje sigaretten roken!


Dus hup aan die voorjaarsschoonmaak, maar wees je bewust van welke middelen je gebruikt. Kies voor merken met natuurlijke schoonmaakmiddelen zonder toegevoegde chemische geurtjes. Of gebruik bijvoorbeeld baking soda (natriumbicarbonaat) of natuurazijn (geen schoonmaakazijn).Je longen en luchtwegen schoonmaken

Naast alle manieren om je omgeving schoner te maken, kan je ook op een andere manier aan de gezondheid van je longen en luchtwegen werken.


Een hele voor de hand liggende is natuurlijk: niet roken. Zoals het Maasstad ziekenhuis een keertje deelde op FaceBook “De grote schoonmaak van de longen begon, zodra u uw laatste sigaret uitmaakte”. Maar dus ook, zoals je nu weet, op het moment dat jij je laatste schoonmaakspray de deur uit deed...


Misschien iets minder voor de hand liggend, maar enorm effectief en redelijk eenvoudig te doen, zijn ademoefeningen. Het grote voordeel hiervan is, dat het verbeteren van je adem ook effect heeft op je totale gezondheid.


Ademoefening Echo Uitademing

Er is een ademoefening die er wat mij betreft uitspringt als het gaat om een grondige schoonmaak van je longen en luchtwegen. En dat is de Echo Uitademing van B.K.S. Iyengar (Indiase yoga grootheid die leefde van 1918 tot 2014).


Bij de Echo Uitademing adem je langzaam, geleidelijk en volledig uit, dan pauzeer je even en vervolgens adem je nogmaals uit om het laatste restje lucht vanaf de bodem van je longen naar buiten te duwen. Dan adem je rustig in en herhaal je de oefening zo vaak als je wil.


Tussen de twee uitademingen adem je dus niet in, je stopt even met uitademen (3 of 4 tellen) om daarna nog verder uit te ademen.

Volgens Iyengar ligt in dat laatste restantje adem “het slijk van giftige herinneringen en het ego”. Dus schoon je longen en jezelf op met deze diepe uitademing en ervaar zelf het verschil.De grote voorjaarsschoonmaak doe je natuurlijk maar eens per jaar, maar deze ademoefening kan je het hele jaar door doen. Liefst elke ochtend een aantal keren of op een paar ochtenden per week, net hoe het uitkomt.Wat zijn jouw tips voor schone longen en luchtwegen? Ik ben heel benieuwd, laat je het weten in een reactie hieronder?

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page