Voor het eerst van mijn leven ben ik uitgenodigd voor een Thanksgiving Dinner. Maar wat is Thanksgiving eigenlijk? Oké, ik weet dat het dankbaarheid betekent en dat er iets is met kalkoen, maar wat het echt inhoudt, daar had ik geen flauw idee van. Voor mij aanleiding om het uit te zoeken en er ook maar gelijk een blog over te schrijven.
Dit jaar heb ik voor het eerst van mijn leven een Thanksgiving Dinner. Eén van de Indonesische dames van de salsa les heeft ruim 20 jaar in Amerika gewoond en dit is een traditie die zij graag in stand houdt. Ze heeft de hele salsa club, bestaande uit 23 mensen, uitgenodigd.
Mij zou het zweet uitbreken alleen al bij de gedachte dat ik voor zoveel gasten zou moeten koken, maar daar draaien de meeste Indonesiërs hun hand niet voor om.
Ik had eerlijk gezegd geen idee wat Thanksgiving inhoudt, dus ik heb me er eens in verdiept. Al was het maar om goed voor de dag te komen bij het diner. En er is aardig wat info over te vinden, kwam ik achter.
Oogstfeest
Volgens de geschiedenisboekjes is het van oorsprong een oogstfeest uit de 17e eeuw. Een groep Engelse puriteinen vertrok, met een paar Nederlanders, in 1620 per schip naar Noord Amerika. De overlevenden kwamen in maart 1621 terecht in Massachusetts en stichtten daar de Plymouth Kolonie.
Door het slechte weer zagen ze hun eerste oogst mislukken. De oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Wampanoag-stam, kwamen te hulp. Zij deelden hun kennis over welke gewassen er goed verbouwd konden worden en welke planten er eetbaar waren enzovoort. Zo kon er dankzij hun hulp in november 1621 toch geoogst worden.
De kolonisten hielden een oogstfeest om de geslaagde oogst te vieren en God te bedanken voor alles wat hij hen gegeven had en ze nodigden daarbij ook de Wampanoag-stam uit. Sinds die tijd wordt elk jaar Thanksgiving Day gevierd.
In 1863 riep president Abraham Lincoln deze dag uit tot nationale feestdag en in 1941 legde het Amerikaanse Congres in de wet vast dat Thanksgiving Day op de 4e donderdag in november gevierd moest worden.
Iets vergelijkbaars kennen we in Nederland nog in de protestants-orthodoxe kerken als de Dankdag voor het Gewas.
Stank voor dank
In grote tegenstelling tot de gezellige viering van 'dankbaarheidsdag', is deze dag tegenwoordig een Nationale Rouwdag voor de oorspronkelijke bevolking. Voor de Wampanoag en andere Indianenstammen is Thanksgiving Day nu een dag waarop ze samenkomen in Plymouth om te herdenken.
Voor hen is dit de start geweest van een tragische periode waarbij zij veel van hun mensen en hun land hebben verloren. Helaas kregen zij voor hun hulp aan de pelgrims stank voor dank...
American Football en Kalkoen
Inmiddels is Thanksgiving uitgegroeid tot een familiefeest waarbij mensen ver reizen om de dagen met de hele familie door te brengen. Omdat het altijd op een donderdag valt, zijn veel mensen de vrijdag vrij en hebben zo een lang familie weekend.
Het diner speelt een grote rol, maar vóór die tijd wordt er gekeken naar die andere liefhebberij American Football. Soms een live wedstrijd of anders op tv. Voorafgaand aan het diner wordt dankbaarheid uitgesproken voor al het goede in hun leven.
Het is traditie om op Thanksgiving kalkoen te eten, de dag wordt daarom ook wel 'Turkey Day' genoemd. De traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree, zoete aardappelen, sperziebonen, cranberries en als nagerecht pecannotentaart en pompoentaart. Ik ben benieuwd wat ik voorgeschoteld krijg, heb er nu al zin in...
Zwarte Vrijdag
Thanksgiving kennen we in Nederland eigenlijk alleen van tv series. Waar we nu wel mee doodgegooid worden, is de dag erna 'Black Friday'. Dit fenomeen is, zonder Thanksgiving, buiten Amerika overgenomen door de commercie. Ik zag zelfs mailtjes met 'Black Friday Week' voorbij komen.
Amerikanen beginnen de dag na Thanksgiving traditiegetrouw met het inkopen van hun kerstcadeaus. Doordat velen op die dag vrij zijn, gaan ze massaal shoppen. Er worden hoge omzetten gedraaid door de winkeliers, zodat ze eindelijk het verlies van het hele jaar (de rode cijfers) goed kunnen maken en een winst behalen (in zwarte cijfers). Vandaar de naam 'Zwarte Vrijdag'.
Dankbaarheid voelen
Met het uiten van dankbaarheid is natuurlijk niets mis. Dankbaarheid is een prachtig gevoel waarmee je je eigen energiefrequentie kan verhogen.
Het is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Je kunt dankbaar zijn voor van alles en nog wat, ook als je je eigenlijk down voelt. Je humeur knapt er zelfs van op.
Je kunt dankbaar zijn voor het vogeltje dat je 's ochtends hoorde fluiten, voor het zonnetje dat schijnt, voor het lekkere kopje thee of koffie dat je gedronken hebt, voor die lieve vriendin, voor de onvoorwaardelijke liefde die je van je huisdier krijgt (als je die hebt), voor het mooie bloemetje dat je onderweg zag, voor de bijzondere boom langs de weg, dat je droog over bent gekomen op de fiets, enzovoort enzovoort.
Maak er eens een dagelijkse oefening van. Bedenk bijvoorbeeld elke avond voordat je gaat slapen minimaal 3 dingen (mogen er meer zijn) waarvoor je dankbaar bent die dag. Je kunt ze opschrijven of gewoon in je hoofd benoemen.
Waar het om gaat, is dat je de dankbaarheid écht voelt in je hart.
Dus sta bij elk ding dat je bedenkt even stil en voel je echt dankbaar. Het is een heerlijk gevoel om mee in slaap te vallen. Maar het is ook een heerlijk gevoel om de dag mee te beginnen, net wat jou beter uitkomt. Beide kan natuurlijk ook, hoe vaker hoe beter.
Dankbaarheid dus. Maar waar Thanksgiving voor de één een groot feest is, is het voor de ander een dag van rouw. Hmm een kalkoen met een nare bijsmaak zeg maar.
Hoe dan ook, dankbaarheid is een fantástisch gevoel. Dat zouden we allemaal wel vaker mogen oproepen, Amerikaans of niet.
Waar ben jij dankbaar voor? Laat het me weten in een reactie hieronder, vind ik leuk om te lezen.
Wat een leuke blog weer... En er is absoluut veel om dankbaar voor te zijn, al vergeten we dat wel eens