top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Verkeersregels En -Gebruiken Op Bali

Bijgewerkt op: 13 jul. 2021

De officiële verkeersregels op Bali verschillen eigenlijk niet heel veel van de Nederlandse. Er wordt alleen links gereden, wat maakt dat je er sowieso aan moet wennen. Maar wel rechts inhalen en links voorrang geven (tenzij anders aangegeven). Links en rechts zijn dus consequent omgedraaid t.o.v. Nederland. Een verkeerslicht heeft ook hier rood, oranje en groen.

Een helm is verplicht op een motor en bromfiets en er mag 1 passagier worden meegenomen. Richting aangeven doen sommigen wel, maar velen ook niet. Tot zover in grote lijnen niet erg afwijkend van Nederland.



Er zijn een paar regels die wel verschillen. Op een motor of bromfiets is het verplicht om altijd, dus ook overdag, dimlicht aan te hebben. Verkeer óp een rotonde heeft voorrang, heel fijn dat dat hier niet per rotonde verschilt. In de bergen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, wat overigens gelijk is aan de Europese 'bergregels' (komt gek genoeg niet zo vaak voor in NL....).


Maar naast de officiële regels zijn er ook wat verkeersgebruiken die ik niet ken of die in Nederland een andere betekenis hebben.

Bij rechtdoor gaan op een kruising willen vooral auto's nog wel eens het alarmlicht aandoen, wat op zich wel fijn is, als je het eenmaal weet. Als je het gebruik niet kent, kunnen er rare situaties ontstaan.


Net als dat seinende auto's niet aangeven dat je voorrang van ze krijgt, nee in tegendeel, dat betekent 'aan de kant jij, ik rij door'.


En dan de claxon, waar zouden ze hier zijn zonder claxon? Deze wordt op verschillende manieren gebruikt. Soms om iemand aan de overkant van de straat gedag te zeggen, net als in Nederland vóór de toeter-bekeuring.

Maar meestal kondigt de toeter aan dat er iemand gaat passeren, dus als een waarschuwing zodat je niet schrikt en weet dat jijzelf even niet moet inhalen nu. Niet dat de Balinees zelf aan dat laatste gehoor geeft, als ie wil inhalen dan doet ie dat zonder op of om te kijken.



Oogkleppen op en gaan

Een heel belangrijk gebruik is dat iedereen alleen vóór zich kijkt en niet achter zich. De buitenspiegels zijn vooral bedoeld om je haar goed te doen als je bent gearriveerd. Kijk dus niet raar op van een inhalende auto of scooter die pal voor je wielen terugkomt, of erger nog, tijdens het inhalen alweer gaat invoegen. Afsnijden en wegdrukken zijn hier heel normaal, dat moet je simpelweg incalculeren.


Ondanks dat er wel degelijk verkeersregels zijn, lijkt het haast wel of er slechts aan één algemene 'regel' wordt voldaan en die luidt: heb schijt aan de verkeersregels. Hoezo maar 1 passagier op de motor? Het hele gezin van ouders en 3 kinderen past met een beetje inschikken heus wel op 1 motor.


En bij een nieuwe motor wordt maar 1 helm geleverd, dus de rest doet maar even zonder.

Mag je hier niet parkeren? Niks mee te maken (zie foto).



De richtingaanwijzer wordt nogal eens vergeten en ook nogal eens vergeten uit te doen als ze die per ongeluk wel een keer hebben gebruikt.


Vooral op de doorgaande wegen geldt het recht van de sterkste én de snelste. Misschien heb je officieel wel voorrang, maar ga er maar niet vanuit dat je die ook krijgt. Afhankelijk van het voertuig waar je op of in zit, is het meestal slimmer om die bus of vrachtwagen even voor te laten.



Maar soms moet je ook gewoon net zo brutaal doen als de Balinezen, omdat je anders nooit over dat kruispunt komt. Net als bij het lopend oversteken houd je gewoon een hand op en ga je. Zal je zien dat de rest van het verkeer dit doodnormaal vindt en zich om jou heen vormt.

Net een grote krioelende mierenhoop.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page