top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Massage op Bali, een Must-Do

Massage salons vind je op Bali ongeveer op elke straathoek. Het is voor Balinezen de gewoonste zaak van de wereld en voor de westerse toerist ook nog eens spotgoedkoop. Dus als je op Bali bent, loop dan eens een willekeurige massage salon binnen en onderga een traditionele Balinese massage of één van de andere behandelingen.Massage salons zijn er op Bali in overvloed. En dan heb ik het niet over de zogenoemde 'happy-end' massages, die er ook vast te vinden zijn, maar over gewone echte lichaamsmassages.

Ik heb jaren geleden zelf ontspannende massages en voetreflexzonemassages gegeven en ik ervaar graag hoe anderen dat doen. Een beetje beroepsdeformatie dus eigenlijk.


Een massage kun je zien als een APK voor je lichaam. Waarom zou je wèl je auto voor een preventieve onderhoudsbeurt naar de garage brengen en geef je je lichaam pas aandacht als er mankementen zijn? Tot zover mijn ode aan massages.


Dat er op Bali in elk dorp wel één of meerdere massage salons zitten, wil niet zeggen dat iedere salon even prettig is of dat iedere masseur goed is. Veel zijn 'opgeleid' door hun moeder of oma en doen een standaard aangeleerd rondje, terwijl anderen vooral op gevoel masseren en werkelijk iets weten over anatomie en fysiologie.

Veel verschillen dus in kennis en kwaliteit. Maar ook dat zegt niet zoveel, dat standaard rondje kan voor jou wel super ontspannend zijn.


Het massage aanbod is behoorlijk gevarieerd. Overal vind je sowieso de traditionele Balinese massage. Maar er zijn ook voetreflexzonemassages (mijn favoriet), hot stone massages, Thaise massages, hoofdmassages (mijn andere favoriet), gezichtsbehandelingen, scrub behandelingen, traditionele Balinese baden, stoombaden en nog veel meer.


De prijzen zijn vooral afhankelijk van hoe luxe de salon is en waar op Bali die staat, aan een toeristische hoofdstraat of in een achteraf straatje. Voor een uur massage kan de prijs uiteen lopen van zo'n beetje € 4,50 tot € 30,00 en meer. Meestal zegt dat bar weinig over de kwaliteit van de massage, maar meer over de inrichting van de salon.


Hoewel er zeker uitzonderingen zijn. Ik ging in Ubud een tijdje naar een heel eenvoudig ingerichte salon met zeer goed opgeleide masseurs die duurder is dan gebruikelijk. Maar dat waren ook meer therapeutische massages en ècht heel erg goed. Je zult het zelf moeten ervaren om het verschil te bepalen.


Privacy of het ontbreken daarvan

Je kunt een massage ondergaan op het strand, al liggend op je zonnebedje. Je hebt dan geen privacy, ligt in je bikini of zwembroek en krijgt er vaak een gratis scrub bij vanwege het opstuivende zand. Maar hé voor €4,50 tot € 6,00 kun je niet veel verwachten toch?

Nou dat valt nogal mee. Voor hetzelfde geld lig je namelijk op een fijn massagebedje in een salon met een rustig muziekje op de achtergrond. Het is maar waar je voor kiest.


In een goedkopere salon zijn er vaak geen aparte kamers, maar worden de massagebedjes afgescheiden van elkaar door gordijnen (soms ook nog heel slecht sluitend). Dat biedt dus wel wat privacy, maar nog niet heel veel. Maar zoals ik in een eerdere Bali Blog al aangegeven heb, is privacy hier niet van belang.


Een ander dingetje om rekening mee te houden is, dat in goedkopere salons over het algemeen ook veel meer lokale mensen komen. Op zich is dat vaak een teken dat de massages goed zijn. Maar het kán ook voor de nodige onrust zorgen door andere klanten die tijdens hun massage YouTube video's bekijken met het volume op standje hardhorend of hun telefoongesprekken hardop voeren en meer van dat soort 'ontspannende' geluiden...


Dat soort geluiden wordt hier heel normaal gevonden, maar persoonlijk erger ik me daar groen en geel aan (nee ik ben niet altijd zen...). Ik kom voor de rust en ontspanning en dan wil ik geen getetter aan m'n kop.

Hoewel er een salon in m'n buurt is waar ik graag een uitzondering voor maak. Die bieden namelijk zulke verrekt goeie voetreflexzonemassages, dat ik er zelfs eventuele luidruchtige mede klanten voor over heb. Een mooie oefening in acceptatie, hou ik mezelf dan maar voor...


Traditionele Balinese Massage

Wat is dat dan? Tja, als ik het moet omschrijven, dan houdt het 't midden tussen een sportmassage en een ontspannende massage, maar dan vooral met veel strijkingen en weinig spierknedingen. Je wordt zowel aan de voor- als achterkant van top tot teen gemasseerd.

De masseurs zijn hier over het algemeen vrij hardhandig, maar je kunt aangeven of je houdt van 'soft', 'medium' of 'strong'. Ook al spreken ze verder geen woord Engels, deze termen kennen ze allemaal.


In Ubud heb ik wel eens een heel tengere masseuse gehad die zo hardhandig was, dat ik de volgende dag met blauwe plekken rondliep. Eigen schuld natuurlijk, ik had gewoon eerder moeten aangeven dat het zachter moest. Maar ik ben dan vaak geneigd om te denken dat het op het volgende lichaamsdeel vast minder pijnlijk zal zijn en als je dat maar lang genoeg volhoudt, dan is de massage voorbij zonder dat je ervan genoten hebt, niet handig.


Een tijdje geleden heb ik voor het eerst een Thaise massage gedaan. Dat wordt ook wel 'yoga voor luie mensen' genoemd, omdat de masseur je lichaam rekt en strekt en je in allerlei bochten wringt om de energie doorstroming te verbeteren.

Toen de masseuse vakkundig mijn rechter hiel in mijn bilnaad duwde, moest ik grinniken in mezelf en dacht "goh, ben toch best wel lenig".


Zoveel mensen, zoveel wensen en dat geldt zeker ook voor massages. Mocht je op Bali zijn en een massage willen, loop dan eerst even bij een salon binnen om te zien hoe het eruit ziet, voordat je een afspraak maakt.

Probeer het gewoon uit en vindt je eigen favoriete salon voor jouw lichaams-APK.

Goed voor lichaam en geest!

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page