In deze serie blogs ga ik dieper in op yin yoga. Wat is het? Wat kun je verwachten? Wat zijn de ideeën erachter? Wat doet het voor je? En wat zijn de verschillen ten opzichte van andere yoga stijlen? Dát en meer komt aan bod in deze serie blogs. Dit keer ga ik het hebben over de meridianenleer.
In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen over het ontstaan van Paul Grilley's yin yoga, over de ideeën erachter en over de pijlers anatomie en bindweefsel.
In deze blog ga ik het hebben over de derde pijler binnen yin yoga: de meridianenleer. Ik leg uit wat meridianen zijn en wat die te maken hebben met yin yoga.
Meridianenleer in grote lijnen
De grondlegger van yin yoga, Paul Grilley, ontmoette in 1990 de Japanse dr. Hiroshi Motoyama, de ontdekker van de meridianenleer.
Door het volgen van zijn lessen, begon Grilley het verband te zien tussen de meridianen en de aloude yoga houdingen. Hij ging naar Japan om meer te leren over de manier waarop ons fysieke lichaam is verbonden met de energetische structuren (onze mentale, emotionele en spirituele lichamen).
“Alles is energie.”
Albert Einstein (1879-1955) – wis- en natuurkundige
Einstein zei het al “Alles is energie”. Volgens de meridianenleer zijn meridianen simpel gezegd energiebanen die door het bindweefsel in ons lichaam lopen. Ze vormen samen een compleet netwerk dat ons van top tot teen van energie voorziet. De energiebanen zijn weliswaar onzichtbaar, maar de energie die er doorheen stroomt, is wel degelijk meetbaar.
Er zijn 12 meridianen die gezien worden als de hoofdmeridianen. Elke meridiaan loopt via een bepaalde route door het lichaam en is gekoppeld aan een specifiek orgaan. Elk orgaan is weer gelinkt aan bepaalde emoties en gevoelens. Zo zijn lichaam en geest nauw met elkaar verbonden.
Een blokkade in een meridiaan (door wat voor reden dan ook) zorgt ervoor dat de energie daar niet vrij kan stromen. Dat kan een uitwerking hebben op alles wat langs de route van de meridiaan ligt, op het bijbehorende orgaan en ook op de rest van het lichaam vanwege de verbinding met het totale netwerk. Maar het kan dus óók een negatief effect hebben op ons geestelijke en mentale welzijn.
Wat heeft yin yoga hiermee te maken?
Doordat er in de yin yoga houdingen druk en rek op het bindweefsel wordt gebracht, worden zowel het bindweefsel als ook de daar doorheen lopende meridianen gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijke zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.
Yin yoga helpt ons lichaam dus om mogelijke blokkades op te heffen, zodat de energie weer vrij kan stromen en eventuele klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Waarmee ik uiteraard niét wil zeggen dat elke aandoening hiermee te verhelpen is.
Maar het is het proberen waard. Naast alle eerder genoemde voordelen is yin yoga namelijk ook gewoon heel fijn om te doen, je ontspant en je wordt er soepeler van.
In de eerstvolgende blog ga ik je meer vertellen over de emoties die bij de meridianen horen, héél interessant dus.
Je kunt je aanmelden voor mijn blogs, dan krijg je een mailtje zodra er een nieuwe online staat.
Mocht je vragen hebben, stel ze gerust in een reactie onderaan deze blog, ik doe m'n best om ze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Comments