top of page
  • Foto van schrijverMarion van Maurik

Yin Yoga, wat is het idee erachter? Pijler 2: Bindweefsel

In deze serie blogs ga ik dieper in op yin yoga. Wat is het? Waar is yin yoga op gebaseerd? Wat zijn de ideeën erachter? Wat doet het voor je? En wat zijn de verschillen ten opzichte van andere yoga stijlen? Dát en nog veel meer komt er aan bod in deze serie blogs over yin yoga.


In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen over het ontstaan van yin yoga, een stukje over de ideeën erachter en over het onderdeel anatomie binnen yin yoga.


In deze blog ga ik het hebben over de tweede pijler binnen yin yoga: het bindweefsel. Wat hebben die twee met elkaar te maken én wat kan yin yoga voor je bindweefsel betekenen? Lees verder en je weet het.



Bindweefsel ('connective tissue' in het Engels) is een weefsel dat door het hele lichaam voorkomt. Het geeft onder andere stevigheid aan het lichaam, bescherming aan de organen en - de naam zegt het al – het verbindt alle onderdelen van je lichaam. Daarnaast heeft het nog veel meer belangrijke functies, maar dat gaat voor deze blog te ver.

Omdat het een netwerk is wat door het hele lichaam loopt, heeft elk stukje invloed op de rest van het netwerk. Bindweefsel is van zichzelf minder flexibel en slechter doorbloed dan bijvoorbeeld spierweefsel. Vaak zijn het dan ook niet de spieren die stijfheid veroorzaken, maar stug of verkleefd bindweefsel.

“You keep your issues in your tissues”

Chronische stress is één van de oorzaken van verklevingen van bindweefsel. In het Engels is een veelzeggende uitspraak “You keep your issues in your tissues” (letterlijk vertaald: "je bewaart je problemen in je weefsels"). Waarmee wordt aangegeven dat emoties en spanningen zich vastzetten in ons lichaam en dan vooral in het bindweefsel. Dat wordt daardoor stugger en stijver en dat zorgt weer voor minder bewegingsmogelijkheid.



Maar er is hoop... Bindweefsel kan namelijk soepeler gemaakt worden door bindweefselmassage en óók door het doen van yin yoga. Bindweefsel is van nature een heel erg 'yin' weefsel (langzaam, zacht, koud, vasthoudend, enz.).

In yin yoga richt je je dan ook vooral op het bindweefsel en niet zo zeer op de spieren (een 'yang' weefsel), een belangrijk verschil met andere yoga vormen.

Het doel van yin yoga is om het bindweefsel soepeler én sterker te maken.

Yin yogahoudingen voer je zittend of liggend uit. Dat lijkt lekker makkelijk, maar yin yoga deelnemers weten wel beter en weten ook dat het niet perse comfortabel is...


Bindweefsel heeft meer tijd nodig voordat het reageert op druk en rek en je komt er alleen bij wanneer je je spieren ontspant. Daarom worden de houdingen in yin yoga langer aangehouden en beweeg je zo min mogelijk als je in een houding zit of ligt.

Doordat je niet beweegt in een houding, kun je je spieren ontspannen, zonder dat het

problemen geeft voor je gewrichten. Zo kan er langzaam rek ontstaan op het bindweefsel.

Meestal blijf je zo'n 3 tot 5 minuten in een houding, maar dat kan ook langer zijn. Het langer aanhouden van de houding is ook een groot verschil ten opzichte van andere yoga stijlen, waar je meestal na 3 tot 5 ademingen doorgaat naar de volgende houding.

Omdat je zo lang in één houding blijft, is het belangrijk dat je niet tot je maximum gaat, maar tot ongeveer 70%. Geloof mij, na een paar minuutjes in een houding, begrijp je meestal wel waarom...

Buiten alle fysieke voordelen, kán yin yoga overigens ook héérlijk ontspannend zijn. Het heeft een meer meditatief en mindful karakter, maar dat komt aan bod in één van de volgende blogs in deze serie.

In het eerstvolgende blog ga ik je meer vertellen over de derde pijler binnen yin yoga: de Meridianenleer.

Meld je aan op mijn website om als eerste een melding te krijgen als ik een nieuwe blog publiceer.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust in een reactie onder deze blog, ik zal m'n best doen om ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page