top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Yin Yoga, wat is het idee erachter? Inleiding en Pijler 1: Anatomie

Bijgewerkt op: 6 aug. 2022

Je hebt vast weleens van yin yoga gehoord, maar misschien weet je niet precies wat je kunt verwachten. Waar is yin yoga op gebaseerd? Wat zijn de ideeën erachter? En wat zijn de verschillen ten opzichte van andere yoga stijlen? Lees dit blog voor alle antwoorden.

Yoga bestaat in vele verschillende vormen en yin yoga is er eentje van. In mijn vorige blog heb ik verteld over het ontstaan van yin yoga. In deze en de komende blogs ga ik dieper in op yin yoga zoals die door Paul Grilley is ontwikkeld.

Wat is het? Wat zijn de ideeën erachter? Waarin verschilt het met andere yoga vormen? Wat doet het voor je? En nog veel meer komt er aan bod in deze serie yin yoga blogs.


Paul Grilley is de grondlegger van deze vorm van yin yoga. Hij heeft zich daarbij laten inspireren door diverse leraren, wetenschappen en theorieën. De houdingen nam hij over uit hatha yoga. De meridianenleer komt van de Japanse dr. Hiroshi Motoyama. Bij Paulie Zink leerde hij principes uit de Taoïstische yoga en zelf had Grilley al een enorme kennis door zijn studies anatomie en bewegingsleer.

Dit alles mixte hij tot een heel nieuwe yoga vorm: yin yoga. De 3 belangrijkste pijlers daarbij zijn:

  • Anatomie (zie verderop in dit blog)

  • Bindweefsel (vertel ik meer over in een volgend blog)

  • Meridianenleer (vertel ik meer over in een volgend blog)


Doel van yin yoga

Yin yoga richt zich vooral op het soepeler én sterker maken van het bindweefsel, om zo de gewrichten en het hele lichaam soepeler en veerkrachtiger te maken. Als het bindweefsel flexibel is, dan kan ook de energie makkelijk door het lichaam stromen. Dus een soepele geest in een soepel lichaam.


Yin yoga versus andere yoga vormen

Belangrijke elementen in yin yoga, die verschillen met andere yoga vormen zijn:

  • houding aanpassen aan het lichaam in plaats van andersom

  • richt zich op bindweefsel in plaats van op de spieren

  • niet bewegen in de houding (statisch uitgevoerde oefeningen)

  • houdingen langer aanhouden (meestal 3 tot 5 minuten of langer)



Anatomie

Elk lichaam heeft een skelet, opgebouwd uit botten, pezen en spieren. Maar elk zelfde bot binnen een skelet kan er anders uitzien bij verschillende mensen. Je kunt dit duidelijk zien op de foto, waarop 2 dezelfde botten staan met elk een iets ander uiterlijk.


Neem nou de bovenbeen botten met de heupkop: de heupkop kan wat verder naar voren of naar achteren staan, iets schuiner of juist rechter en bij de een is de hals van de heupkop langer dan bij een ander.

De vorm van de botten bepaalt de bewegingsmogelijkheid in iemands heupgewricht. En dat geldt voor álle botten en gewrichten in het hele lichaam.


Grilley heeft een studie gemaakt van allerlei botten van heel veel verschillende mensen. Hij zag daarin enorm veel diversiteit. En hij zag soms ook vormen van botten die het uitvoeren van bepaalde yogahoudingen godsonmogelijk maken.

Hieruit heeft hij een belangrijke basis visie ontwikkeld: in yin yoga passen we het lichaam niet aan de yogahouding aan, maar we passen de yogahouding aan het lichaam aan.

Een belangrijk verschil ten opzichte van sommige andere yoga stijlen zoals bijvoorbeeld Iyengar.



In een yin yoga les zul je dan ook zien, dat elke deelnemer de houding net iets anders uitvoert. Sommige mensen zullen bij een bepaalde houding een hulpmiddel zoals een blok of een kussen nodig hebben, terwijl anderen niets nodig hebben. Het gaat erom dat elke deelnemer haar/zijn eigen grens opzoekt en die zal bij jou anders zijn, dan bij degene op het matje naast je.


Vergelijken met anderen heeft dus totaal geen zin. Je kunt jezelf alleen vergelijken met hoe jijzelf een vorige keer in dezelfde houding zat of lag. Daaruit kun je een beetje opmaken of je vooruitgang boekt. Maar bedenk daarbij ook dat iedere dag en ieder tijdstip anders kan zijn en je lichaam anders kan aanvoelen.


Accepteer hoe het is, wees geduldig en ga nooit óver je grenzen heen.


In mijn volgende blogs ga ik je onder andere meer vertellen over de andere twee pijlers: het bindweefsel en de meridianenleer.

Dus hou mijn blogs in de gaten om meer te weten te komen over yin yoga.


PS: Je kunt je ook 'abonneren' op mijn blogs, zie de aanmeldoptie hieronder (of bovenaan de blogpagina op mijn website). Je krijgt dan een email wanneer ik een nieuwe blog heb gepost (wees gerust, je gegevens gebruik ik nergens anders voor). Zo hoef je geen blog te missen.






43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page