In deze serie blogs ga ik dieper in op yin yoga. Wat is het? Wat kun je verwachten? Wat zijn de ideeën erachter? Wat doet het voor je? En wat zijn de verschillen ten opzichte van andere yoga stijlen? Dát en meer komt aan bod in deze serie blogs. Dit keer vertel ik je meer over de emoties die horen bij de organen, meridianen en elementen.
In de voorgaande blogs heb je kunnen lezen over het ontstaan van Paul Grilley's yin yoga, een inleiding over de ideeën erachter en over de pijlers anatomie, bindweefsel en meridianenleer.
In deze blog ga ik het hebben over de emoties die worden toegeschreven aan de meridianen en de organen volgens de Chinese vijf elementenleer. Ik vertel je welke emoties dat zijn én wat yin yoga daarin kan betekenen.
Er zijn 12 meridianen die gezien worden als de hoofdmeridianen van het lichaam. Deze 12 zijn verdeeld in 6 setjes met elk een yin en een yang meridiaan. Volgens de meridianenleer is elke meridiaan gekoppeld aan een bepaald orgaan.
De Chinese vijf elementenleer verbindt elk yin orgaan aan een seizoen, wat bepaald hoe elk yin/yang meridianenpaar zich energetisch gedraagt wanneer het in of uit balans is.
Dat kunnen positieve emoties zijn, wanneer het systeem in balans is, of negatieve emoties bij een disbalans. Een disbalans kan ofwel zijn dat er teveel energie is op bepaalde plekken of juist te weinig energie.
Alles is energie, ook emoties. Het Latijnse woord 'emotere' waarvan het Nederlandse woord 'emotie' en het Engelse 'emotion' zijn afgeleid, betekent letterlijk “energie in beweging”. De Engelsen schrijven het soms ook zo “e-motion = energy in motion”.
Een emotie is dus niets anders dan energie in beweging, die kun je het beste maar gewoon laten komen en gaan en observeren zonder erin te blijven hangen.
De 6 yin/yang meridianenparen (in respectievelijke volgorde):
Nier/Blaas meridianen
Deze horen bij de winter en het element water.
Is je water element in balans dan ben je wijs, zachtmoedig, empathisch en creatief.
Uit balans komt er een fundamentele angst naar voren, doelloosheid en een minderwaardigheidsgevoel.
Lever/Galblaas meridianen
Hierbij horen de lente en het hout element.
In balans zorgt het voor vastberadenheid, doorzettingsvermogen, openheid en creativiteit.
Uit balans komen frustratie, boosheid, woede, besluiteloosheid en verbittering om de hoek kijken.
Hart/Dunne Darm meridianen
De zomer en het element vuur horen hierbij.
In balans overheersen blijdschap, harmonie, liefde, passie en compassie.
Daarentegen overheersen gejaagdheid, stress, nervositeit, agressie en haat bij een disbalans.
Milt/Maag meridianen
De nazomer zien wij in het westen niet als apart seizoen. In de vijf elementenleer wel en daar wordt het ook gezien als een overgangsperiode met aarde als bijbehorend element.
In balans ben je gelijkmoedig, praktisch, betrokken en zorg je voor anderen zonder jezelf uit te putten.
Uit balans zorgt het voor continu piekeren, ongerustheid, drammerig en dwangmatig gedrag.
Long/Dikke Darm meridianen
Bij dit setje horen de herfst en het element metaal.
In balans geeft het moed, vertrouwen en wijsheid.
Uit balans overheersen een diep verdriet, wanhoop, depressie, eenzaamheid en rigide gedrag.
Pericard/Drievoudige Verwarmer meridianen
Dit is een apart setje meridianen waar geen specifiek seizoen bij hoort. Ze worden net als de hart en dunne darm meridianen toegeschreven aan het element vuur.
Pericard is een mooi woord voor hartzakje. Dit is een stevig vlies dat ter bescherming om je hart heen zit.
De pericard meridiaan, ook wel hartbeschermer meridiaan genoemd, beschermt je hart tegen te grote lichamelijke én emotionele spanningen.
In balans brengt het geluk en innerlijke tevredenheid.
Uit balans geeft het ongerustheid, gebrek aan initiatief en vormt het een harnas om je hart die niemand toelaat uit bescherming tegen pijn.
De drievoudige verwarmer is geen orgaan, maar een temperatuurregelaar, die ervoor zorgt dat je lichaam zich makkelijk aanpast aan temperatuurschommelingen.
De drievoudige verwarmer meridiaan bepaalt hoe iemand overkomt in de buitenwereld.
Uit balans kan hij zorgen voor onzekerheid en depressiviteit.
Dit overzicht is natuurlijk verre van compleet. Het is slechts een kleine greep uit de emoties, gevoelens en gedragingen die door de veelomvattende vijf elementenleer worden beschreven.
Wat kan yin yoga hierin betekenen?
Een blokkade in een meridiaan betekent dat de energie niet vrij kan stromen. Dat kan een negatief effect hebben op alles wat langs de route ligt van de meridiaan én op de rest van het lichaam, vanwege het totale netwerk. Er kunnen zowel lichamelijke als geestelijke klachten ontstaan. En zoals altijd geldt ook hierbij, voorkomen is beter dan genezen.
Tijdens het doen van yin yoga worden de meridianen gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de energie beter kan gaan stromen of goed blijft stromen. Als de energie (weer) goed stroomt, komt je systeem in balans en kunnen eventuele klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Dit effect stopt niet als de les voorbij is, maar werkt nog een hele tijd door. Zo heeft yin yoga dus ook een preventieve werking.
In de eerstvolgende blog ga ik je meer vertellen over het mindful en meditatieve karakter van yin yoga.
Heb je een vraag? Stel 'm in een reactie onderaan deze blog, ik doe m'n best om alles te beantwoorden.
Comments