top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Vijftig Tinten Groen

Bijgewerkt op: 13 jul. 2021

Het huis waar ik nu woon in Ubud, heeft aan de achterkant een fantastisch groen uitzicht. Allerlei soorten bomen en planten met elk hun eigen groene tint. Onvoorstelbaar hoeveel kleuren groen er bestaan in de natuur. En al die verschillende groenen staan ook gewoon dwars door elkaar heen. Al zou je 6 van die kleuren groen in je kleding combineren, zou de modepolitie er afkeurend naar kijken. Maar Moeder Natuur staat alles.Dat het hier zo groen is, komt door het tropische klimaat. Bali ligt net onder de evenaar en kent geen 4 seizoenen, maar slechts 2. Een nat en een droog seizoen. De temperatuur is het hele jaar door zo'n 30 graden, in de bergen wat koeler. Normaal gesproken loopt het regenseizoen ongeveer van oktober tot eind maart. Maar net als over de hele wereld is het weer ook hier al een aantal jaar een beetje van slag. Of, beter gezegd, wijkt het af van het gemiddelde sinds de metingen.


Een jaar of 4 geleden ben ik in september bijna weggespoeld van de regen. En in het najaar van 2019 wilde de regen maar niet komen. Af en toe kwam er een flinke plensbui, zodat iedereen hier dacht, jaaa daar is ie dan. Maar nee hoor, dan bleef het weer weken droog. Uiteindelijk begon het pas echt in januari dit jaar. De natuur had het inmiddels echt héél erg hard nodig. Vooral in het noordwesten was alles kurkdroog en verdord.Nat, natter, natst

Tijdens het regenseizoen regent het overigens echt geen hele weken achter elkaar. Omgekeerd komt het in het droge seizoen ook wel eens met bakken uit de lucht. Maar er is wel een duidelijk verschil. In de regentijd moet je echt rekening houden met een flinke plensbui en kans op heftig onweer, meestal in de middag en/of avond. Dat kan een paar uur duren of gewoon de rest van de dag, maar het kan ook met een uurtje weer over zijn.


Het fijnste is natuurlijk als het 's nachts hard regent en overdag droog is, maar de weergoden hebben zo hun eigen ideeën over wat fijn is. Ach ja, het eiland is niet voor niks zo groen.


Het leuke aan regen op Bali is, dat het nauwelijks afkoelt tijdens zo'n bui. Hooguit een paar graden, helemaal niet zo erg dus om in de regen buiten te zijn.

Bali is op haar mooist net ná het regenseizoen. Dan is het eiland fris groen van kleur en staat zowat alles in bloei. Ook is de lucht dan niet meer zo vochtig, waardoor het minder warm aanvoelt. Net vóór de regentijd is de natuur erg dor en kan het benauwd zijn, doordat de luchtvochtigheid dan al flink toeneemt.Groen, groener, groenst

De mooiste tint groen vind ik persoonlijk die van de rijstvelden, het groenste groen. Een tijdje vóórdat de rijst oogst-klaar is, want tegen die tijd wordt het meer gelig groen. Jaren geleden wilde ik een muur in huis in die kleur schilderen. Flexa had toen (misschien nog wel) in de serie 'couleur locale' de kleur 'Java groen'. Die moet ik hebben, dacht ik en in mijn hoofd zou mijn muur een prachtige groene sawah kleur krijgen.


Hoe ik daarbij kwam weet ik niet, want dat stond nergens op de verpakking, maar dat idee had ik gewoon. Dat was dus een enorme tegenvaller. De fletse kleur leek in de verste verte niet op het groen van een rijstveld, helaas.Groot, groter, grootst

Door het tropische klimaat kent de natuur hier ook wat andere formaten dan ik in Nederland gewend ben. Sommige soorten kamerplanten die in menig Nederlandse huiskamer staan, staan hier ook, maar dan buiten in een tuin of in het wild en ietsje groter.Tijdens één van mijn eerste vakanties op Bali stond ik op het balkon van de hotelkamer te staren naar een plant in de hoteltuin, die me vaag bekend voorkwam. Het duurde even voordat tot me doordrong dat ik naar een reusachtige kerstster stond te kijken. De rode versie van het welbekende kamerplantje voor rond de feestdagen.


In Nederland had ik al moeite om een mini versie daarvan lang genoeg in leven te houden, zodat ie het nèt tot nieuwjaarsdag redde. Moet je ze hier zien, hele bomen zijn het, ook in het wild en ze bloeien weelderig (zie foto).Dan de bamboe, die groeit hier in het wild torenhoog en mega dik, van het formaat waar je wel eens meubels van ziet. En ik heb ook al meerdere planten met bloemen gezien, die je in Nederland als snijbloem voor een flinke prijs per stuk kunt kopen. Hier staan ze rustig het hele jaar door te bloeien in de tuinen.


Eigenlijk groeit en bloeit alles hier groots en kleurrijk. En ik, ik kijk elke dag weer opnieuw mijn ogen uit.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarii

Evaluat(ă) cu 0 din 5 stele.
Încă nu există evaluări

Adaugă o evaluare
bottom of page