top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Koning, Keizer, Admiraal, Ongeduldig Zijn Ze Allemaal

Bijgewerkt op: 13 jul. 2021

Zoals ik in mijn eerste blog al schreef, doen de Balinezen overal lekker langzaamaan. Overal, behálve in het verkeer. Op de een of andere manier maakt verkeersdeelname hier het slechtste in de gemiddelde mens los. De anders zo rustige Balinezen veranderen in regelrechte maniakken als ze asfalt ruiken. Ineens hebben ze haast en niet zo'n béétje. Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats....Dat ze haast hebben, laten ze graag merken door het veelvuldig gebruik van de claxon. Naast dat de toeter gebruikt wordt om gedag te zeggen en te laten weten dat je gaat inhalen, is er namelijk nog een ander zéér belangrijk moment om die te gebruiken.En dat is bij een stoplicht dat op groen dreigt te gaan springen. Dat wordt hier op verkeerslichten aangegeven door aftellende seconden of door vanuit rood eerst weer even langs oranje te gaan. Bij dréigend groen – niet als het al groen is, dan ben je te laat - moet je flink toeteren, vooral als je wat verderop in de rij wachtenden staat....

Volgens mij volslagen zinloos, maar waarschijnlijk bedoeld om degenen vooraan alvast wakker te porren. Wachten op je beurt is blijkbaar bijzonder frustrerend voor een mens.


Een meute wachtenden voor een verkeerslicht is sowieso meestal één grote wirwar. De auto's en vrachtwagens staan nog wel enigszins in rijen, maar overal daaromheen en er kris kras tussendoor staan de scooters opgesteld. Zodra ze ergens een gaatje zien, schuiven ze snel een paar centimeter door.

De geschilderde rijbanen op het wegdek zijn vooral voor de sier. Op een breedte van 2½ rijbaan passen met gemak 3 auto's en 6 scooters. En het liefst willen de achtersten sneller optrekken dan degenen vooraan.Het verkeer bestaat hier voornamelijk uit auto's, vrachtwagens, touringcars en scooters, héél erg veel scooters. Die overigens naar Nederlandse maatstaven allemaal motoren zijn, want allemaal boven de 50cc (115 cc en meer). De meesten in een scootermodel, dan kun je er ook in sarong nog elegant op zitten en bovendien makkelijker spullen meenemen.Koning, Keizer, Admiraal en de vogelvrijverklaarden

De auto's rijden als een soort admiraals meestal redelijk voorzichtig. Dat komt denk ik vooral doordat er zoveel scooters door het verkeer scheuren. Als je wilt afslaan moet je altijd bedacht zijn op een scooter die, aan welke kant dan ook, denkt nog wel even snel te kunnen inhalen. Voor je het weet botst er ergens eentje tegen je aan.Vrachtwagens daarentegen rijden zelden voorzichtig. Zij zijn de keizers van de weg en drukken auto's en scooters met gemak aan de kant, ze zijn nou eenmaal sterker. Als er eentje (te) zwaar beladen de berg op- of afrijdt met ongeveer 25 km per uur, zie je daar meestal een hele sliert auto's achteraan sukkelen, die op de bochtige tweebaanswegen weinig mogelijkheid hebben om in te halen.


De ongeduldigen onder hen wagen de inhaalmanoeuvre wel en vaak op een moment dat ik denk 'nee nu even niet'. Scooters zie je bijna nooit achter zo'n sliert aanrijden. Die sjezen er links en rechts voorbij, auto voor auto inhalend, liefst nog nét voor een onoverzichtelijke bocht.Maar de onbetwiste koning op de weg is de touringcar, die het woord voorzichtig überhaupt niet kent. Vaak met de boot overgestoken vanaf Java, scheuren ze vervolgens de vakantiegangers-in-eigen-land langs de toeristische hoogtepunten van Bali. Daarbij al het gepeupel wegjagend.


Mocht je je ooit in het Balinese verkeer bevinden en je ziet zo'n gevaarte aankomen, zoek tijdig dekking. Vooral in de bergen is het oppassen geblazen, daar denderen ze al toeterend gewoon door. In de soms wat krappe bochten is het, rijdend in een auto of op een scooter, meestal nog wel prima te doen om een tegemoetkomende auto te passeren. Maar een touringcar heeft in bochten het volledige wegdek nodig en neemt die ook zonder aarzelen in.Tja en waar blijft dan de scooter in de rangorde? Nergens eigenlijk, die vindt overal tussendoor zijn eigen weg.Conclusie: het veiligst ben je wellicht ín zo'n touringcar, uiteraard volledig afhankelijk van de bestuurder. Maar absoluut het snelste ben je op de scooter. Vind je beide niet zo'n goed idee, dan zijn er altijd nog de vele privé chauffeurs met auto. De meesten zijn heel zuinig op hun bolide op afbetaling en rijden dus vaak voorzichtiger.


Maar ik moet zeggen dat het ondanks alle gekte in het verkeer, toch verrassend vaak goed gaat.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page