Inmiddels ervaart 1-op-de-5 medewerkers burn-out klachten. Veel mensen staan altijd maar 'aan'. Er heerst een ware stress epidemie! Even op adem komen is er meestal niet bij. Hoe is het met jou? Kan jij ook wel een adempauze gebruiken? Lees en adem mee.
De cijfers liegen er niet om: in 2020 kreeg nog 1-op-de-7 medewerkers burn-out klachten, wat al schrikbarend veel is, maar dat is inmiddels gestegen naar 1-op-de-5 (meting door TNO 2023). Dat zijn 1,6 miljoen mensen, oftewel 20% van alle medewerkers in Nederland!
Je kan helaas met recht zeggen dat er een stress epidemie heerst...
Hoe kan dat nou? Waarom ervaren we massaal zoveel spanning en stress?
Veel mensen staan continu 'aan' en leven voortdurend in een fight-or-flight modus waarbij ze altijd maar doorgaan en niet eens meer voelen dat ze moe zijn.
Is het onze maatschappij die zo veeleisend is? Of doen we er allemaal aan mee en houden we het zo ook zelf in stand?
We 'moeten' altijd van alles en rennen en vliegen van hot naar her om maar niets te hoeven missen. FOMO (Fear Of Missing Out) is niet voor niets een gevleugelde uitspraak geworden.
Maar van wie moeten we dat eigenlijk allemaal? Vaak leggen we het onszelf op vanuit het idee dat het van ons verwacht wordt. Maar wie verwacht dat dan eigenlijk? Meestal is dat een verwachting waarvan wij denken dat anderen die van ons hebben, zonder dat het ooit werkelijk gezegd is...
“Je bent hier om je leven te leven, niet om uitleg te geven.” (auteur onbekend)
Van altijd maar 'aan' staan, krijg je chronische stress en spanningsklachten. De fight-or-flight modus zorgt ervoor dat je lichaam continu stresshormonen aanmaakt (o.a. cortisol), dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning hoger zijn dan nodig en dat de niet-direct-levensnoodzakelijke systemen en mechanismen in je lichaam op een laag pitje worden gezet, zoals je immuunsysteem, spijsvertering, hormoonstelsel, weefselherstel enz.
Het is daarom voor je gezondheid van het grootste belang dat je zo snel mogelijk uit die constante staat van stress komt. Alleen zó kan je lichaam zichzelf herstellen en weer in balans komen.
Adempauze
Eén van de voorwaarden om ontspannen te zijn, is dat je zoveel mogelijk door je neus ademt en niet door je mond. Ook langzamer uitademen zorgt ervoor dat je zenuwstelsel in de relax stand komt (rest & digest modus).
Om op adem te komen, heb je niet heel veel nodig, een paar minuutjes van je tijd is voldoende en het kan op elke plek. Liever vaker een paar minuten dan af en toe een half uur.
Gewoon even rechtop gaan zitten, je schouders ontspannen en uitademend omlaag laten gaan.. en nog een stukje lager... en nog iets lager (je wist niet dat het kon hè?), ver van je oren vandaan.
En dan je adem volgen. Waar beweegt ie? Wat is het ritme? Word je er bewust van.
Neem letterlijk een adempauze. Breng je adembeweging omlaag richting je buik en ga je uitademing vertragen en verlengen, maak 'm langer dan je inademing.
Na een paar minuutjes ga je weer verder waar je gebleven was met je dag. En door...
Doe dit meerdere keren op een dag voor het beste resultaat.
Als je meer wil weten over ademwerk en ademsessies, neem dan contact met mij op via mail (info@tannashyoga.com).
Misschien heb jij nog andere rustgevende tips voor tussendoor? Laat het weten in een reactie hieronder en help anderen ermee.
Comments