top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Kerst en Oud & Nieuw op Bali

Het overgrote deel van de Balinese bevolking is Balinees hindoe. De rest bestaat uit moslims, christenen, boeddhisten en nog wat andere religies. Kerst is niet echt een feestje wat door veel Balinezen gevierd wordt. Oud & Nieuw dan weer wel. Hoe zien Kerst en Oud & Nieuw er dan uit op Bali? Ik vertel je er meer over.


Elk land en elk eiland heeft zijn eigen gewoontes, zo ook Bali. Meer dan 90% van de bevolking bestaat uit Balinese hindoes. Die vieren geen kerst. Moslims en boeddhisten ook niet.

Er blijft maar een heel klein deel van de mensen over dat wel kerst viert. Net als de meeste buitenlanders die er wonen.

Maar juist omdat Bali zo op toeristen is ingesteld, hangt er wel op veel plekken kerstversiering, want dat is leuk voor de westerse buitenlanders. In veel restaurantjes en winkels staat een kerstboom of hangt op z'n minst kerstversiering en knipperende kerstverlichting, dat laatste soms het hele jaar door.


Indonesië wordt in het algemeen vooral beïnvloed door Amerika, dus de kerstversieringen zijn ook veelal naar dat voorbeeld gemaakt. Wat zal ik zeggen, de Hollandse 'doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg' mentaliteit matcht niet helemaal met de Amerikaanse 'Coca-Cola's-Santa-Claus' gekte.

Doe daar dan nog een hele flinke scheut Indonesische kitsch bij en je hebt misschien al een beetje een beeld.


Ik vind kerst wel een leuk feestje ook al ben ik niet echt religieus. Dus ging ik op pad voor kerstversiering. Het was even zoeken hier in het noorden van Bali, maar er zijn zeker winkels die kerstspullen verkopen.

Kunstkerstboompjes, kerstverlichting, kerstslingers, kerstballen en nog veel meer, het is er allemaal. Maar wel nèt even anders dan ik zou willen...

Indonezen zijn dol op kleuren, glimmers en epileptische-aanval-opwekkende knipperende gekleurde lichtjes. In de winkels kun je bijvoorbeeld volop 4-kleurige (blauw-groen-rood-geel) kerstverlichting kopen met 7 verschillende knipper-standen, maar een gewoon warm-wit snoer dat je aan en uit kan zetten....ho ho ho maar.

Na goed zoeken heb ik wat korte snoertjes op batterijen gevonden met warm-wit licht. Maar daaromheen zitten dan wel weer sterren, ijskristalvormen, eenhoorns of iets anders creatiefs. Indonezen houden niet van saai. Doet u mij de sterren maar...


Normaal ben ik vooral van de zilveren en witte versiering, maar dat gaat hier niet lukken. Dus ik doe vrolijk mee met alle kleurtjes door elkaar heen onder het mom van 'beter een kitscherige kerstversiering dan geen kerstversiering'.

Je vindt bij mij in huis nu een kunstkerstboompje met balletjes in alle kleuren en een über-kitscherige piek, gekleurde houten kerstboompjes, slingers in rood, goud, groen en zilver, een papieren kerstman, zilverpapieren kerstster, een houten eend in kerstmanpak ('t is geen grap), rode kerstmuts en een rode gewei-diadeem. Hé over smaak valt niet te twisten...




Maar de groene knipperende lampjes van vorig jaar, met goddank ook 1 stabiele aan-stand, zijn verhuisd naar buiten aan de voorkant van het huis waar ik ze niet direct kan zien. In dat groene licht zag iedereen er namelijk uit of ie hartstikke ziek was.

De kerstverlichting uit Nederland hangt nu gezellig buiten op het terras. Héél blij mee.



Wat raar blijft, is dat ik me rot zweet tijdens het aanbrengen van de kerstversiering, omdat het boven de 30 graden is. Da's toch een heel ander kerstgevoel.

Wat dan weer niet anders is, is dat je in zo'n beetje elk restaurant wel een speciaal kerstmenu kunt eten uiteraard voor een speciale kerstprijs. Vaak staan er dan meer westerse gerechten op het menu en da's best wel fijn voor de afwisseling.


Oud & Nieuw

Er wordt ook oud & nieuw gevierd met vuurwerk. Naast de Balinese kalender hebben ze hier ook de gewone 365 dagen kalender en vieren ze oudejaarsavond.

Vuurwerk kan overigens het hele jaar door afgestoken worden. Vaak doen ze dat bij een verjaardag of een speciaal evenement.


Op oudejaarsavond wordt er voor 12 uur al door iedereen 'happy new year' geroepen, wat je daarna niet meer hoort.

Dus niet zoals in Nederland dat je nog tot Driekoningen iemand een gelukkig nieuwjaar kan wensen, nee, vanaf nieuwjaarsdag is het klaar.

Nieuwjaarsborrels worden meestal alleen in gelegenheden gehouden waar veel buitenlanders komen.


Hopelijk heb je nu een beetje beeld gekregen van hoe kerst en oud & nieuw op Bali eruit zien. Misschien een leuke bestemming voor je kerstvakantie volgend jaar?

Kleine waarschuwing vooraf: het valt wel precies middenin de regentijd, maar meestal valt het mee met de buien. Ik zeg DOEN!

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře

Hodnoceno 0 z 5 hvězdiček.
Zatím žádné hodnocení

Přidejte hodnocení
bottom of page