top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Hoe wilskracht je tegen kan houden

Wilskracht. Het klinkt zo mooi, zo krachtig ook. Wilskracht heb je nodig in je leven, zonder gebeurt er weinig. Maar teveel wilskracht kan je ook tegenhouden. Hoe? Daar vertel ik je meer over in deze blog. Lees je mee?



Wat is wilskracht eigenlijk? Het Nederlands woordenboek omschrijft het als volgt: “het vermogen om iets te willen en die wil ook uit te voeren”.

Met andere woorden: een doel voor ogen hebben en vervolgens de kracht, energie en het doorzettingsvermogen hebben om dat doel te bereiken.


Begrijp me niet verkeerd, er is niks mis met wilskracht. Sterker nog, je hebt het nodig om in je leven vooruit te komen en doelen te behalen.

Even heel zwart-wit gezegd: zonder wilskracht bereik je niks en kun je ook nooit iets veranderen aan jezelf of in je leven. Maar je kunt het ook teveel inzetten.





Wilskracht als automatisme

Ken je de oude energie reclame nog (uit 1998) over de verkoop van het huis van 'Tante Agaath'? De dame die het huis bezichtigt met haar man, roept vooraf al “ik wil het, ik wil het, ik wil het”. Ondanks dat het een enorme bouwval blijkt te zijn, waar alles aan verbouwd moet worden, wil je er überhaupt kunnen wonen. Een lekker overdreven versie van 'willen' dus.


Jij kent ook vast wel mensen die voornámelijk leven op wilskracht (misschien ben je er zelf wel eentje..). Bij alles wat ze voor ogen hebben, wordt onbewust en automatisch hun wilskracht geactiveerd. Soms is het jaloersmakend, omdat ze met zoveel kracht en energie dingen aanpakken.


Maar als je gewend bent om dingen vooral op wilskracht te doen, ga je vaak voorbij aan je gevoel en daarmee aan jezelf. Je kunt van alles bedenken en willen, maar vraag je je wel eens af of het ook bij jou past?


Als je vooral op wilskracht door het leven gaat, ben je over het algemeen niet bewust van wat er zich binnen in jou afspeelt, van je gevoel, van dat zachte stemmetje in je, van wat jouw lichaam je aangeeft. Je intuïtie wordt overstemd door je wil en de gedachten die daaruit voortvloeien.

Meestal is er een sterke gedrevenheid, soms tegen beter weten in, het moet beter, verder, mooier, sneller, hoger en je moet vooral door, door, door.

Maar voor wie of wat eigenlijk en waarom? Die vragen worden meestal niet gesteld.


Misschien probeert je intuïtie je wel te vertellen, dat je diep van binnen eigenlijk iets heel anders wil of op een andere manier. Maar je hoort de fluisteringen niet. Je wilskracht is al aan de slag.

Dat is jammer, want zo mis je kansen om bewuster te worden van jezelf, om persoonlijk te groeien. En vooral om dichter bij jezelf te komen, bij wie jij diep van binnen bent, onder al die lagen conditioneringen.


Wilskracht kost veel energie en energie is niet oneindig, op een keer kun je vastlopen. Je bedenkt het zo mooi, zus en zo moet het gebeuren. Maar hoe hard je ook probeert, het wil maar niet lukken. Het kost je enorm veel energie en je komt niet waar je wezen wil.

Als je door blijft gaan, is de kans groot dat je jezelf compleet voorbij loopt. Op een gegeven moment kan je energie niveau zo ver gedaald zijn, dat je oververmoeid raakt of in een burn-out komt.


Voor het zover is, is het goed om je af te vragen “waar zijn wij nou helemaal mee bezig?” om in de reclames te blijven.

Hoe grappig of simpel het ook klinkt, het is wel een hele goede en terechte vraag om jezelf te stellen. Net als de volgende vragen:

  • Waaróm doe ik dit?

  • Wil ik dit écht?

  • Waarom doe ik dit op déze manier?

  • Kan het ook ánders?


Wilskracht op de yogamat

Tijdens het geven van yoga lessen kom ik wilskracht ook wel tegen. De manier waarop iemand de oefeningen uitvoert op de yoga mat, is een aardige afspiegeling van hoe die persoon zich in het dagelijkse leven gedraagt. Daarom werkt het zo goed om veranderingen op de mat te oefenen om het vervolgens van de mat af in praktijk te brengen.


Ter illustratie een voorbeeld van jaren geleden in een yogales: ik zag het gebeuren tijdens een zittende vooroverbuiging met de benen languit naar voren. Een van de deelnemers probeerde uit alle macht met haar handen haar tenen te bereiken en intussen haar benen stijf gestrekt te houden.

Ze keek er heel verbeten bij, bijna grimmig.

Ze moest en zou die tenen vastpakken, wat ik overigens niet benoemd had, de wilskracht spatte er vanaf. Dat haar lichaam haar tegenhield, voelde ze helemaal niet.

Daar zou je blessures van krijgen, dus ik begeleidde haar naar een meer ontspannen versie. Maar ik zag haar ontevredenheid over zichzelf. Wat ik ook zei op dat moment, voor haar gevoel had ze gefaald.



Meer bereiken vanuit ontspanning

Wanneer je in een voorover gebogen houding met wilskracht probeert verder te komen, heb je grote kans dat je je rug forceert en dat alle omliggende spieren in weerstand schieten. Je lichaam geeft je hiermee aan dat het op deze manier niet gaat werken. Heel belangrijk om daar naar te luisteren.


Vanuit ontspanning, met een rustige adem en geduld kun je veel meer bereiken.

Als je begint met eerst je bovenlichaam goed lang te maken en dan vanuit je heupen voorover buigt, zul je zien dat je verder naar voren komt en met een vlakkere rug. Accepteer je eindpunt en blijf daar even. Op iedere rustige uitademing zal je dan merken dat je lichaam steeds een beetje meer toegeeft. Een millimeter is ook vooruitgang!


Uiteraard is ieder lichaam verschillend qua anatomie. In een yoga houding kun je ook tegengehouden worden doordat op een bepaald punt je botstructuur in de weg zit, maar dat voelt anders aan. Voor iedereen is er een ander eindpunt in een houding.


Wat op de yoga mat geldt, geldt net zo goed voor heel veel situaties in het leven. Vanuit rust en ontspanning heb je meer overzicht en kun je veel beter bepalen wat nodig is voor jou.

Heb je nu wilskracht nodig om je tanden erin te zetten of kun je op een andere manier misschien wel een beter resultaat bereiken?



Ik pleit er zeker niet voor om je wilskracht volledig aan de kant te zetten, maar ook niet om het te pas en te onpas te gebruiken.

Een middenweg zou mooi zijn, waarbij je het heel bewust inzet wanneer dat nodig is.

Dus je wilskracht niet als fulltimer voor je laten werken, maar liever als oproepkracht beschikbaar houden.


Hoe ga jij om met wilskracht? Het is goed om je bewust te worden van wanneer en hoe vaak je op wilskracht dingen doet of door het leven gaat. Soms kabbelt iets maar voort en zou je er wel wat meer van kunnen gebruiken om het goed op te pakken of af te ronden.

Andere keren merk je misschien dat je wel héél erg gedreven bent om iets te bereiken. Vaak wil je op zulke momenten teveel of te snel.


Ben jij je bewust van wanneer je je wilskracht inzet?

Laat het me weten in een reactie hieronder, ik ben er heel erg benieuwd naar.



1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Dec 09, 2021

Goh ja dat moet ik eens onderzoeken bij mezelf.... Dankjewel voor het heldere verhaal.

Like
bottom of page