top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Hoe Overleef Je Muggen Op Bali

Bijgewerkt op: 13 jul. 2021

Bali kent maar 2 seizoenen, lekker simpel, het is droog of nat. Het natte seizoen loopt zo ongeveer van november tot april. Het is nu december, dus volop regentijd. Dat het af en toe flink kan plenzen en soms ook uren lang, vind ik niet zo erg, de temperatuur blijft namelijk lekker warm. Alleen het vervelende eraan is, dat er dan nog véééél meer van die kleine bloeddorstige monstertjes rondvliegen. Hoe overleef je in de regentijd de muggen op Bali?



Je zou in deze tijd bijna vergeten dat er nog andere ziektes bestaan. Op Bali komt er gelukkig (als enige Indonesische eiland) al heel lang geen malaria meer voor. Maar dengue (knokkelkoorts) eist op Bali daarentegen jaarlijks een oplopend aantal slachtoffers, net als in andere (sub)tropische delen van de wereld.


Op Bali is er jaarlijks grofweg tussen januari en mei een uitbraak van vooral dengue en ook chikungunya. Het zijn beiden virusinfecties die overgebracht worden door de Aedesmug, van een geïnfecteerd persoon via de mug naar een ander persoon.

In tegenstelling tot malariamuggen, zijn deze varianten graag overdag actief, met name in de vroege ochtend en late namiddag. En ze houden meer van stedelijk gebied en je kunt ze ook gewoon binnenshuis tegenkomen. Best lastig dus om ze te vermijden.


Zowel dengue als chikungunya gaan in principe vanzelf weer over. De symptomen van dengue zijn onder andere plotseling opkomende hoge koorts, hoofdpijn en spier-, bot- en gewrichtspijnen (vandaar de naam knokkelkoorts) en rode vlekken die op mazelen lijken. Herstel kan 2 tot 4 weken duren.


Er zijn 4 typen dengue virussen. In sommige gevallen verloopt het virus ernstiger met bloedingen (dengue-hemorragische koorts en dengue-shocksyndroom) en kan het dodelijk zijn. Als je eerder een dengue infectie hebt gehad, ben je levenslang beschermd voor dát type virus, maar niet voor de andere typen. Als je voor een 2e keer dengue krijgt, is er juist kans dat dit ernstiger verloopt.



De verschijnselen van chikungunya zijn ongeveer hetzelfde als bij dengue, alleen vaak met heftigere gewrichtsklachten, die ook langer kunnen aanhouden (tot wel 5 jaar later). Tot nu toe is er 1 type chikungunya virus bekend. Als je de ziekte hebt doorgemaakt, ben je levenslang beschermd.



Tegen dengue en chikungunya bestaan vooralsnog geen vaccinaties en ook geen medicijnen. Er bestaat al wel een dengue vaccin, maar die is nog niet beschikbaar in Nederland (er zijn er wel in de testfase).

De behandeling bestaat alleen uit het bestrijden van de klachten. Pijnklachten en koorts kunnen met paracetamol worden onderdrukt. Gebruik nóóit aspirine, omdat dat het bloed verdunt en da's niet handig met de kans op bloedingen.


Verder is het belangrijk om veel water te drinken. Hier adviseren ze daarnaast om ook veel guave sap te drinken, dat versterkt het immuunsysteem en bevat ongelooflijk veel voedingsstoffen.



Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen dat je gestoken wordt, is dus de enige optie. Je hebt mensen die nooit geprikt worden en mensen die altijd geprikt worden. Ik behoor helaas tot de laatste groep. Maakt niet uit waar ik ben, ze vinden me altijd die #grmpff*# beestjes.


Toen er vorig jaar in het huis in Ubud een mooie grote klamboe boven het bed bleek te hangen, was ik dan ook heel gelukkig. En ook in het huis waar ik nu woon, hangt er een hele mooie boven het bed.

Niet zo'n smalle aan een hoepel die eigenlijk net niet om je bed past, maar eentje over de hele lengte en breedte van het bed tot zo'n 2 meter erboven. Krijg ik het tenminste niet benauwd. Maar ja, daar heb ik overdag niks aan, tenzij ik in een klamboe rond ga lopen natuurlijk...


Een loszittende lange broek en shirt of bloes met lange mouwen dragen is een goeie optie, maar voor overdag soms toch een beetje te warm. Vooral 'loszittend' is belangrijk, want mijn ervaring is dat ik dwars door een strakke legging heen gewoon geprikt word.



Insmeren met een anti-muggenmiddel dat tenminste 30% tot 50% DEET bevat, is een goed idee als je op vakantie bent in een muggenland. Voor die paar weken is dat uiteraard aan te raden en zo voorkom je mogelijk een hoop ellende. Maar omdat ik er woon, zou ik me jaarrond moeten insmeren met chemische zooi, dat wil ik liever niet. Dus ik ben op zoek gegaan naar andere mogelijkheden.



Ooit heb ik 2 weken lang elke ochtend een sapje gedronken dat gemaakt werd van papaya bladeren. Dat zou je bloed bitter maken en daarmee onaantrekkelijk voor muggen. Nou vind ik de vrucht papaya heel erg lekker, maar ik had nog nooit papaya-bladeren-sap op. Wel ik kan je er 2 dingen over vertellen: het is echt héééél erg smerig én het helpt voor geen meter. Next....



Vitamine B1 in een bepaalde dosis schijnt ervoor te zorgen dat je minder lekker ruikt voor muggen. Als je teveel inneemt schijn je ook voor heel veel mensen minder lekker te ruiken... Ik heb me dus braaf aan de voorschriften gehouden. Maar ook hierbij heb ik niet het idee, dat het mij helpt tegen bijtgrage muggen. Next....



Dan wordt het toch smeren geblazen, dus op zoek naar een natuurlijk middel. Geloof mij maar, ik heb van alles geprobeerd. Van Utama Spice, MyBaby en Minyak Kayu Putih, tot aan zelf maken toe, maar zelfs met een dosis die 50 keer hoger was dan werd aanbevolen bij de DIY, hielp het nog steeds niks. Next....


Helaas heb ik geen één natuurlijk middel gevonden dat mij werkelijk beschermt tegen muggenbeten. Zucht...... dan zit er dus niks anders op dan toch te smeren met een middel met DEET erin.

Het lokale merk Soffell dat slechts 13% DEET bevat, bevalt me prima en beschermt me redelijk goed tegen muggen (hoe hoger de concentratie hoe langer de werking). Da's dan toch altijd nog beter dan een virus op te lopen.



Veel lichaamshaar schijnt ook te helpen, hmmm misschien toch eens een haargroeimiddel proberen...


Mocht je nog écht goed werkende anti-muggen tips hebben, laat ze alsjeblieft weten in een reactie hieronder, ik ben je alvast eeuwig dankbaar.

777 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page