top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Hanen Kraaien 's Ochtends

Bijgewerkt op: 13 jul. 2021

Hanen kraaien 's ochtends vroeg om iedereen wakker te maken. Tenminste dat sprookje hebben ze mij altijd verteld. Dat dat niet helemaal klopt met de werkelijkheid wist ik al wel, maar het is me hier pas echt goed duidelijk geworden.Wikipedia zegt: “Een haan claimt zijn territorium door te kraaien. Hij begint hiermee als hij volwassen wordt, afhankelijk van de soort met 14-20 weken. Veel hanen kraaien 's morgens vroeg, ook voordat het licht wordt. Dit wordt bepaald door zijn biologische klok”.

Nou dan moet de biologische klok van de hanen hier toch wel flink ontregeld zijn. Ik hoor ze namelijk de godganse dag en de ene keer is het beter te verdragen dan de andere keer.Vrije-uitloop buren

Onze Balinese buren aan de ene kant hebben een paar dozijn kippen en hanen die los rondlopen. Die lopen hun dagelijkse rondes via onze tuin en pikken en passant wat in het gras. Wat overigens geen echt gras is, maar meer kleine groene plantjes, die je in Nederland onmiddellijk uit je gazonnetje zou trekken, maar goed het is groen.Die hanen wandelen dan heel deftig stappend met hun gevolg langs en laten zo nu en dan van zich horen. Ze zorgen ook goed voor hun kippetjes, ze wijzen ze de weg naar iets eetbaars en leiden ze naar een goede doorgang onder de schutting. Dat is best aandoenlijk.


Onze andere buren hebben vechthanen. Die staan de hele dag, elk onder zijn eigen veel te kleine mandje, te wachten tot ze moeten vechten. Dat is niet aandoenlijk maar gewoon heel zielig. Hanengevechten zijn hier officieel verboden, maar menigeen vijzelt daar nog zijn magere inkomen mee op. Voor sommigen is het geld uit hanengevechten zelfs het enige inkomen. Tja, kom dan maar eens aan met een Hollands opgeheven vingertje over dierenwelzijn...Maar goed, vier van die vechthanen staan onder hun mandjes de hele dag in het steegje. Aan onze kant van het steegje welteverstaan, want daar is schaduw. Ze worden ook regelmatig gewassen en vertroeteld. Ja, ze zorgen wel goed voor hun goudhaantjes. Maar ook die hanen kraaien op elk door henzelf gewenst moment. En dat kan soms middenin de nacht zijn, hoewel dat gelukkig meevalt, blijkbaar willen ze zelf ook slapen.Als er eentje begint, volgt de rest vanzelf

Het meest actief zijn ze 's ochtends vroeg als het nog donker is en het wordt hier rond kwart voor 6 licht, dus dat is dan héél erg vroeg. Dat duurt zeker tot een uur of 7, zodat ik klaarwakker ben. Blijkbaar zijn de stembanden dan even toe aan rust ofzo. Om vervolgens de hele dag weer vrolijk door te kraaien.Nu is het welgeteld drie meter van deze hanen tot ons bed, met slechts een houten wandje ertussen. In het begin als ik weer eens wakker werd van een haan, verzuchtte ik dat ik dat toch liever heb dan wakker worden van verkeerslawaai. Maar inmiddels ben ik overgestapt op oordopjes, die ik in doe zodra de eerste begint.


Want hoe aandoenlijk of zielig dan ook, als diezelfde hanen ervoor zorgen dat ik niet aan voldoende nachtrust kom, vind ik ze ineens toch een heel stuk minder aandoenlijk en zielig.


Ik zou bijna gaan dromen van gegrilde hanenborst of gemarineerde hanensaté met pindasaus. Op de vechthanen na zijn het tenslotte wel echte vrije-uitloop dieren.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page