top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Goede Voornemens Zijn Zinloos

De drukte van de feestdagen is voorbij. Een nieuw jaar ligt blanco voor je. Wat ga je ermee doen? Dit is hét moment om daarover na te denken en te beslissen wat je ècht wil in het nieuwe jaar. Ga je door met wat je tot nu toe deed of ga je het anders aanpakken? Ik geef je tips om jouw goede voornemens wèl vol te houden en waar te maken.
Pfff je hebt de feestdagen weer overleefd hoor, de drukste periode van het jaar. Misschien begon jouw drukte al eind november met surprises en gedichten maken voor Sinterklaas.


Dan kon je daarna gelijk door: kerstboom uitzoeken en optuigen (of van de zolder halen), huis aankleden met kerstversiering, kerstplanning maken met meerdere families, kerstcadeautjes shoppen, kerstmenu verzinnen, leuke nieuwe 'kerstige' outfit scoren, boodschappen halen op het allerlaatste moment (want zo vers mogelijk).


En dan ben je er nog niet. De race gaat nog even verder met oliebollen testen, iets leuks bedenken voor oud & nieuw en dan nog wat nieuwjaarsborrels, druk, druk, druk. Oh ja en tussendoor moet er natuurlijk ook nog gewerkt worden...


Naast al die fysieke drukte kan het geestelijk ook heel veel druk geven. Wat voor de één een super gezellige tijd is met zoveel mogelijk familie, is voor de ander een verplicht 'opzitten en pootjes geven' en vooral lachen, het moet natuurlijk wel gezellig blijven in de familie...


Ook emotioneel kan deze periode zwaarder zijn. Het gemis van een dierbare wordt in deze tijd vaak meer gevoeld dan anders.


Hoever staat de mens van de natuur af?

In de natuur, waar wij mensen uiteraard onderdeel van uitmaken, zijn de wintermaanden juist bedoeld voor rust, terugtrekken en naar binnen keren. Niet voor niets zijn de dagen korter. Sommige dieren gaan in winterslaap (lijkt me héérlijk).


En ook al ziet het er bovengronds een beetje doods uit, bomen en planten groeien onder de grond gewoon door om zich klaar te maken voor een nieuwe levenscyclus van groei, bloei, verval en sterfte. Elk jaar weer.

Oude natuurvolkeren leefden nog volgens de seizoenen en trokken zich in de winter terug om te bezinnen en op krachten te komen voor een nieuw jaar.


En wat doet de moderne mens? Die beleeft de allerdrukste tijd van het jaar. Hoezo vroeg donker? Overal branden gezellige lichtjes.

Niks rusten, bezinnen en terugtrekken. Er is juist haast om alles in die korte periode voor elkaar te krijgen. Pas na de nieuwjaarsborrels wordt het wat rustiger.

Tegen die tijd liggen de meeste goede voornemens ook al bij het grofvuil.Nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen

Of je de feestdagen nou super leuk vindt of helemaal niet, de meeste mensen doen er toch aan mee, een enkeling uitgezonderd. En er zijn natuurlijk ook mensen die zichzelf handig uit de voeten maken door op vakantie te gaan (misschien een tip voor volgend jaar?).


Rust zul je tijdens de feestmaand in ieder geval niet snel krijgen, tenzij je er zelf tijd voor máákt. Want álles is een keuze. En elke keuze heeft consequenties.

Je kunt er ook niét aan meedoen – lekker zwart wit gedacht – maar een tussenweg is natuurlijk op allerlei manieren mogelijk. En dat geldt eigenlijk voor álles in je leven.


Bezint eer ge begint

Zou je wel wat willen veranderen aan je leven? Dan kun je natuurlijk één van de nieuwjaarsborrels overslaan en een rustig plekje opzoeken. Pak iets warms te drinken, een lekker ouderwets schriftje of bloknootje en een fijne pen.


Stel jezelf onderstaande vragen en laat ze bezinken. Neem er rustig de tijd voor, net zolang als jij nodig hebt (een uurtje of een paar weken). Schrijf voor jezelf de antwoorden op.


1. Waar was ik blij mee het afgelopen jaar, waar kreeg ik energie van?

2. Wat heb ik afgelopen jaar bereikt en is dat wat ik wilde?

3. Wat wil ik graag meenemen naar het nieuwe jaar, welke dingen wil ik meer of vaker doen?

4. Wat wil ik absoluut niet meenemen naar het nieuwe jaar, waar ben ik niet blij mee, wat kostte mij teveel energie?

5. Wanneer ga ik die energievreters loslaten of wat ga ik eraan veranderen?


Door erover na te denken en het op te schrijven, krijg je meer inzicht in jezelf. Wanneer je ergens woorden aan geeft, krijgt het ook meer kracht en blijft het langer hangen.


Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.


Misschien kom je tot de ontdekking dat je hartstikke blij bent met je leven en ga je gewoon lekker zo door. Maar misschien ben je wat minder blij met je leven en is het tijd voor verandering. Je bedenkt misschien zelfs al goede voornemens “ik ga het dit jaar hélemaal anders doen”.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Verwacht dus geen andere uitkomst, als je hetzelfde blijft doen.


Goede voornemens zijn natuurlijk heel mooi, maar vaak worden er onhaalbare doelen gesteld. Daardoor blijft het bij voornemens en zijn ze in feite zinloos.


Hak de weg naar je doel in behapbare brokjes, maak de stappen zo klein mogelijk. Schrijf ze op en ga het dan ook echt stapje voor stapje DOEN.


Want niemand kan het vóór jou doen, al zouden ze het willen. JIJ bent de énige op de hele planeet die jouw leven kan veranderen. Jouw leven is jouw verantwoordelijkheid. Je mag natuurlijk altijd hulp vragen, maar jij blijft verantwoordelijk.


Ik wens je voor dit jaar (en daarna ook hoor) alle wijsheid, moed en inzichten toe die je nodig hebt om je leven te leven zoals jij dat graag wil. En vergeet vooral niet onderweg te genieten van de 'reis'.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page