top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Een Nieuw Jaar en Nieuwe Maan

1 Januari 2022. Het jaar 2021 is voorbij en een heel nieuw jaar ligt blanco voor je. Wat ga je ermee doen? Op 2 januari is het nieuwe maan. Echt een nieuw begin dus. Een goed moment om te bedenken wat je wil achterlaten in het oude jaar en wat je wil meenemen naar het nieuwe jaar. Maar hoe zorg je nou dat het niet blijft bij vage goede voornemens, die nooit uitgevoerd worden? Ik geef je een paar ideeën in deze blog.


Oudjaarsdag is toch altijd een beetje een bijzondere dag vind ik. Zo'n laatste dag van het jaar, waarin je bijna als vanzelf terugblikt op het afgelopen jaar. Een beetje nostalgisch mijmeren over de mooie en minder mooie gebeurtenissen.

Het is een uitstekend moment om te bedenken waar je blij mee bent of juist ontzettend de balen van hebt in je leven. Wat je wel of niet mee wil nemen naar het nieuwe jaar. Dat hoeft uiteraard niet perse alleen maar op die dag, maar kan ook in de dagen en weken ervoor en erna.


Nieuwjaarsdag voelt voor mij altijd een beetje als een dag leven in niemandsland. Het oude jaar is voorbij en het nieuwe nog niet echt begonnen.

Da's dus een mooi moment om te bedenken waar je vanaf wil in je leven. Waar heb je de balen van? Wat dient je niet (meer)? Wat wil je achterlaten in 2021?

Dat kan van alles zijn, van een baan waar je niet (meer) blij van wordt tot een angst waar je niet langer je leven door wil laten bepalen. Antwoorden komen niet altijd gelijk, laat het maar bezinken, het hoeft niet meteen af.


Schrijf alles op wat je wil achterlaten, elk ding op een apart briefje. Tijdens het schrijven zeg je hardop of in jezelf “ik laat …... nu los” (ofzoiets). Vervolgens verbrand je alle briefjes tegelijk en blijf je net zo lang naar het vuurtje kijken tot alles is opgebrand. Je ziet het allemaal in rook opgaan, tot as verpulveren. Strooi de as buiten uit. Ziezo, da's opgelost.

Je denkt nu misschien “ging het maar zo makkelijk”, maar het is in ieder geval een goede start. En onderschat de kracht van intenties en woorden niet, zeker hardop uitgesproken en opgeschreven zijn ze enorm sterk.Bedenk ook vooral waar je blij mee bent in je leven. Waar kom je graag je bed voor uit? Waar zou je meer van willen? Wat wil je zéker meenemen naar het nieuwe jaar?

En wat wil je misschien (nog) verder ontwikkelen in 2022?

Laat het niet bij vage goede voornemens, maar maak echte afspraken met jezelf. Voor sommige dingen is het wellicht nodig om er een stappenplan voor te maken.

Schrijf alles op met een uiterlijke datum van uitvoering erbij en hou je er ook aan. Zie het als een zakelijke afspraak. Dat deze afspraak met jezelf is, wil niet zeggen dat het daardoor minder belangrijk is, het is juist nog véél belangrijker!Dus om er écht een nieuw begin van te maken, stel je jezelf vragen en neem je de tijd (dagen of weken) om antwoorden in je op te laten borrelen. Een mooi klusje voor de eerste periode van 2022, vind je ook niet?


Dan wens ik je hierbij een mooi, bewust, liefdevol, licht, gezond, gelukkig en magisch nieuwjaar toe, waarin al je wensen en dromen mogen uitkomen!

23 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page