top of page
  • Foto van schrijverMarion van der Velden

Bevrijd Jezelf van Oude Patronen met je Adem

We hebben er allemaal weleens last van: oude vastgeroeste gewoonten, gedragspatronen en overtuigingen. Het maakt dat we dingen zeggen of doen die we eigenlijk niet willen. Of juist dingen niet zeggen of doen die we wèl graag zouden willen. Hoe doorbreek je dat nou? In deze blog lees je een manier om er bewust van te worden en er vanaf te komen.

Iedereen heeft ze, oude vastgeroeste gewoonten, gedragspatronen en overtuigingen. Ooit in je kindertijd (meestal ergens tussen 0 en 7 jaar) zijn ze onbewust ontstaan, bedoeld om te kunnen dealen met de situatie van toen. Ze waren super handig en hebben je beschermd in je jonge jaren en daar hoef je helemaal geen vervelende kindertijd voor te hebben gehad. Ze zijn met je mee opgegroeid tot de volwassene die je nu bent.


Veel mensen lopen in hun volwassen leven tegen patronen en overtuigingen aan die allang niet meer passend zijn. Natuurlijk zijn niet alle patronen op latere leeftijd ongewenst, maar er is er vaak wel eentje (of meerdere) waar je tegenaan loopt en last van krijgt.


De moeilijkheid is dat je er vaak zó aan gewend bent, dat je denkt dat het gewoon ligt aan jouw persoonlijkheid, dat het onderdeel is van jouw karakter. Maar dát is meestal niet het geval. Vaak is een onbewust gedragspatroon de oorzaak.Zonder bewustwording geen verandering

Het eerste wat nodig is, is dat je je bewust wordt van dat patroon. Pas als je je bewust bent van bepaald gedrag, kan je er iets aan veranderen. Welk gedrag vertoon je, waar je last van hebt? Dat is nog best wel moeilijk om uit te vogelen.


Ademwerk, yoga en meditatie kunnen je helpen om bewuster te worden van jezelf. Daardoor leer je jezelf als het ware van een afstandje te bekijken en te zien hoe je reageert in bepaalde situaties.


Yin yoga is een fijne manier om bewuster te worden van jezelf, van je gedrag en je gedachten. Meditatie is natuurlijk ook een hele goede manier om jezelf te observeren.

Vind je beiden moeilijk of heb je er niks mee? Dan is ademwerk misschien wel de juiste oplossing voor jou.Circulaire Adem

Van alle technieken die er in ademwerk gebruikt worden, is de circulaire adem hiervoor het meest geschikt. Een circulaire adem wil zeggen dat je ademt zonder pauzes na de in- en de uitademing. Zo krijg je veel meer zuurstof in je lichaam dan normaal (super-ventilatie) en dat zorgt ervoor dat je in een rustigere hersengolfstaat komt en dat je innerlijke criticus tijdelijk stilvalt.


Even echte rust in je hoofd ervaren is op zich al fantastisch, maar als je gedachten stoppen met rondracen, krijg je ook toegang tot je onderbewuste. Die bestuurt jou voor zo'n 95% én bevat de wortels van al je programmeringen, patronen en overtuigingen. Dat is dus dé plek waar je moet zijn om dingen te veranderen.


Bij ademwerk bepaalt je onderbewuste wat goed is voor jou om los te laten op dat moment. Dat kunnen oude vastgezette emoties zijn, trauma's (groot en klein), oude gewoonten, gedragspatronen en overtuigingen. Tijdens een ademsessie hoef jij niets anders te doen dan bewust te blijven ademen, de rest regelt je onderbewuste.


In een korte sessie kan er al een proces opgang gebracht worden. Om dit proces te laten doorlopen na je oefening, is het belangrijk dat je met grote regelmaat oefent, liefst dagelijks. Zo kan je geleidelijk verandering gaan merken.


Ook in een langere ademsessie komt waarschijnlijk niet alles in één keer los. Dat gebeurt gewoonlijk laagje voor laagje en nooit meer dan je op dat moment aankan, daar zorgt je onderbewuste voor.

Je hoeft dus nergens over na te denken, alleen maar te focussen op je adem, de adem z'n werk te laten doen en alles te verwelkomen wat zich aandient.


Doordat je dingen loslaat, ontstaat er meer ruimte in je hoofd en ga je geleidelijk aan gewoonten, patronen en overtuigingen van jezelf herkennen. Je wordt bewuster. Je gaat anders tegen zaken aankijken, waardoor je ook andere keuzes gaat maken. Zo verander je jezelf stapje voor stapje.


Na een langere ademsessie voelen de meeste mensen zich enorm opgelucht. Ze hebben vaak iets losgelaten zonder te weten wat precies. Het is ook niet altijd nodig om te weten wat er dwars zat, als het maar weg is. En elk laagje dat weg is, maakt ruimte voor wat daaronder verstopt zit.

Zo kan je jezelf langzaamaan geestelijk en emotioneel bevrijden. Het zorgt ervoor dat je lichter door kan met je leven en het heeft ook z'n uitwerking in je fysieke lichaam. Goed voor je totale gezondheid dus.Wil je nou meer weten over ademwerk en ademsessies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op via email, Facebook of Instagram.


Ik ben heel erg benieuwd wat jou in de weg staat om vrijuit te leven. Wat zijn jouw vastgeroeste gedragspatronen waar je vanaf zou willen? Schrijf het in een reactie hieronder, ik weet zeker dat je niet de enige bent die er last van heeft...

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page