Mensen zetten soms onbewust hun adem vast. Ze houden hun adem in terwijl ze gefocust zijn op een schermpje of als ze kracht zetten tijdens het sporten. Ze vergeten als het ware te ademen. Waarom het ongezond is om je adem vast te zetten in het dagelijkse leven en wanneer je het juist wel kan toepassen, lees je in deze blog.
Ademen gaat vanzelf, gelukkig maar, anders zouden veel mensen niet erg oud worden... We ademen volledig automatisch gemiddeld zo'n 20.000 keer per dag. Adem is leven en levenskracht, zonder adem Ãs er geen leven. Best gek eigenlijk dat we er dan niet wat vaker bewust van zijn. Maar het is nooit te laat...
Adem inhouden
Wat mensen soms ook volledig automatisch doen, is hun adem inhouden of vastzetten. Misschien betrap je jezelf er ook weleens op bijvoorbeeld tijdens het sporten of als je ingespannen naar je scherm zit te turen of als je ergens geconcentreerd mee bezig bent.
En ook al doe je het ongemerkt, het is niet goed voor je gezondheid. Vergelijk het maar met het gevoel wanneer je schrikt, dan stopt je adem ook even, dat voelt heel gespannen en gejaagd.
Dat komt doordat je door het vastzetten van je adem onbewust een seintje aan je lichaam geeft dat er gevaar dreigt. Daardoor breng je je lichaam in de vecht-of-vlucht-modus.
Die modus heeft gevolgen voor je gezondheid, zoals:
verhoogde bloeddruk,
versnelde hartslag,
adem wordt sneller en oppervlakkiger,
adrenaline wordt aangemaakt,
gevoelens van stress en angst ontstaan,
verhoogde spierspanning,
meer bloed naar de spieren, minder naar de hersenen,
slechtere focus, hersenmist.
Kortom, je lichaam maakt zich op om te vechten of te vluchten. Dat is geen fijne staat om in te verkeren als er geen daadwerkelijk gevaar is.
Het gevecht tegen een tijger in de oertijd heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een gevecht tegen deadlines, maar ons lichaam reageert er nog precies hetzelfde op.
Adem inhouden is ongezond, of toch niet?
Adem is bedoeld om vloeiend te stromen, niet om vast te zetten. Toch kan het soms juist goed zijn om je adem vast te houden, maar dan héél bewust als ademoefening.
Zoals je begrijpt zijn ademoefeningen niet bedoeld om de hele dag door te doen, het zijn niet voor niets 'oefeningen'.
Je adem bewust vasthouden tijdens een oefening kan zowel na een inademing (vol blijven) als na een uitademing (leeg blijven). Doe dit zo ontspannen mogelijk en niet krampachtig.
Wanneer je dit regelmatig oefent, kan je een aantal voordelen gaan merken:
verhoogt longcapaciteit,
verhoogt CO2 tolerantie,
verbetert zuurstoftoevoer naar cellen, weefsels, organen en hersenen,
verbetert conditie van hart- en bloedvaten,
vermindert stress en angst gevoelens,
versterkt ademhalingsspieren,
verbetert mentale helderheid,
stimuleert aanmaak rode bloedcellen (vervoer van zuurstof door bloedvaten),
activeert emotionele verwerking.
Het grootste verschil met onbewust je adem vasthouden, is dat je het tijdens een ademoefening met opzet doet, waardoor je geen stress en spanning ervaart.
Je kiest er immers zelf voor en je kan op elk gewenst moment stoppen met de oefening. Dat geeft een héél ander gevoel dan wanneer je onbewust je adem vastzet en er geen regie over hebt.
Wil je nou meer weten over ademwerk en ademsessies of een afspraak maken, neem dan contact met mij op via mail (info@tannashyoga.com).
Wat zijn jouw tips om bewust te worden van je adem gewoonten?
Ik ben heel benieuwd, laat je het me weten in een reactie onder deze blog?
Comments