In deze serie blogs ga ik dieper in op yin yoga. Wat is het? Wat kun je verwachten? Wat zijn de ideeën erachter? Wat doet het voor je? En wat zijn de verschillen ten opzichte van andere yoga stijlen? Dát en meer komt er aan bod. In dit zevende deel geef ik je 9 praktische tips voor het zelf beoefenen van yin yoga.
In mijn vorige blogs in deze serie heb ik verteld over het ontstaan van Paul Grilley's yin yoga, de ideeën erachter, de 3 pijlers anatomie, bindweefsel en meridianenleer, de bijbehorende emoties en over het mindful en meditatieve karakter van yin yoga.
In deze blog ga ik in op 9 belangrijke aspecten waar je op kunt letten als je zelf yin yoga gaat beoefenen.
1. Draag comfortabele kleding
Trek kleding aan waarin je makkelijk kunt bewegen, die nergens knelt en die ook warm genoeg is. Omdat je bij yin yoga langere tijd stil zit of ligt, koel je sneller af dan je misschien denkt. Een paar warme sokken, een vest en een dekentje in de buurt om over je heen te trekken zijn altijd fijn.
2. Handige hulpmiddelen
Een yogamat is praktisch, maar niet perse noodzakelijk. Je kunt ook een badlaken of dekentje gebruiken om op te zitten en liggen.
In yin yoga pas je de houding aan je lichaam aan, niet andersom. Afhankelijk van de mogelijkheden van jouw lichaam kan het daarom fijn zijn, om jezelf in bepaalde houdingen te ondersteunen met zogenoemde props (hulpmiddelen). Dat kan een bolster zijn of een meditatiekussen, yogablokken en een yogariem.
Maar dat betekent niet dat je nu direct hard hollend allerlei dingen moet gaan aanschaffen voordat je kunt beginnen.
Je kunt vaak ook volstaan met kussens van je bank, een opgerold badlaken, een opgerolde handdoek, opgevouwen dekentjes, een sjaal in plaats van een riem en een dik boek (of een paar op elkaar) ter vervanging van een yogablok. Nieuwe attributen aanschaffen kan altijd nog.
3. Niet oefenen met een volle maag
Zorg dat je vóór je beoefening tenminste 1½ à 2 uur niet gegeten hebt. Zo heeft je lichaam tijd om je eten te verwerken én voorkom je eventuele misselijkheid in gedraaide houdingen.
4. Pijn is nooit goed!
Ook al ziet yin yoga er misschien lekker ontspannen uit, dat wil niet zeggen dat de houdingen perse makkelijk aanvoelen voor je. Een gevoel van rek is daarom prima. Het hoeft zeker niet comfortabel te zijn, maar je mag géén (scherpe) pijn voelen.
Als dat wel het geval is, ben je té ver in de houding en moet je direct een stuk terugkomen, jezelf ondersteunen met (meer) props of een andere houding doen.
5. Ga tot 70% van je maximum
Doordat je langer in de houdingen blijft, gemiddeld 3 tot 5 minuten, is het af te raden om gelijk tot je maximale kunnen te gaan.
Zoek naar je grens van zo'n 70% van jouw maximum. Dat is je 'edge' waarbij je wel rek voelt, maar geen pijn. Je wil op den duur natuurlijk wel vooruitgang boeken, maar zeker geen blessures oplopen.
6. Blijf stil zitten of liggen in de houding
Als je eenmaal jouw uitvoering van een houding hebt gevonden, dan blijf je helemaal stil zitten of liggen. Ontspan zoveel mogelijk spieren, zodat je bindweefsel en meridianen gestimuleerd kunnen worden door de druk en rek van de houding. Doe niets, laat de zwaartekracht en de houding het werk doen.
7. Wees bewust aanwezig in het hier en nu
Richt je aandacht op de minst comfortabel aanvoelende plek in je lichaam. Adem als het ware naar die plek toe en laat het zachter worden.
Je adem op zich is ook een dankbaar onderwerp om je aandacht op te richten en steeds bij terug te komen. Het voordeel is dat je adem, net als je lichaam, nooit in het verleden of in de toekomst is, maar altijd in het NU.
Als je merkt dat je niet ontspannen kunt ademen of zelfs je adem vasthoudt, dan ben je té ver in de houding. Kom iets terug, gebruik een (extra) hulpmiddel om jezelf te ondersteunen of kom uit de houding.
8. Na elke houding een neutrale pose
Kom altijd net zo langzaam en bewust uit een houding als je erin gegaan bent. Neem daarna 1 à 2 minuutjes een neutrale houding aan. Dat kan zijn een kindhouding, languit liggen op je rug of buik of een andere houding of zachte beweging waar je op dat moment behoefte aan hebt. Zo gun je je lichaam de tijd om de houding te verwerken.
Het is óók een geschikt moment om een eventueel verschil te voelen, bijvoorbeeld tussen links en rechts als je de ene kant gehad hebt en de andere kant nog niet. Dit helpt je om meer lichaamsbewustzijn te creëren.
9. Vergeet de eindontspanning niet
Ga aan het einde van je serie een paar minuutjes ontspannen op je rug liggen (savasana) voordat je verder gaat met je dagelijkse dingen. Leg eventueel een kussentje onder je knieholten. Laat de houdingen op je inwerken en voel wat het met je gedaan heeft.
Ik wens je alvast ontspanning en flexibiliteit toe en vooral heel veel plezier met het doen van yin yoga.
Mocht je nog iets willen weten over yin yoga, schrijf het in een reactie onderaan deze blog, dan probeer ik je zo goed mogelijk te beantwoorden of er een nieuwe blog over te schrijven.
コメント